Az Európai Unió trösztellenes bizottságának kifogása van a Microsoft-Activision felvásárlás ellen

Amennyiben megvalósul, a videojátékok történelmének legnagyobb akvizíciója lesz a Microsoft-Activision felvásárlás. A redmondi óriás tavaly 68,7 milliárd dolláros ajánlatot tett a játékfejlesztő megvásárlására, ám az üzletet egyelőre nem véglegesítették, hiszen annak keresztül kell mennie számos ország vizsgálóbizottságán. Az akvizíció útjában most az Európai Unió trösztellenes hatósága áll, amelynek tagjai egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy a felvásárlás jót tenne a piaci állapotoknak.

A témában járatos személyek szerint az EU trösztellenes bizottságának komoly aggályai vannak a felvásárlással kapcsolatban, hamarosan elő is készítenek egy dokumentumot, amely az összes általuk megfogalmazott kifogást tartalmazza. A bizottság április 11-ét jelölte ki az ügyletetet érintő végleges döntés legutolsó határidejének. A Microsoft reagált a fejleményekre egy hivatalos közleményben:

Továbbra is együttműködünk az Európai Bizottsággal a piaci aggályok kezelése érdekében. Célunk az, hogy minél több játékot juttassunk el még több emberhez, ez a megállapodás pedig elősegíti ezt a célt.

A szóbeszédek szerint a Microsoft és az EU trösztellenes felügyelete most is informális tárgyalásokat folytat a felvásárlással kapcsolatban és a redmondi cég igyekszik garanciákat felajánlani, hogy felgyorsítsa az akvizíciós folyamatot. Ennek ellenére az EU bizottsága ragaszkodik ahhoz, hogy előbb elküldje részükre a kifogásaikat és aggályaikat tartalmazó hivatalos dokumentumot.

A Microsoftnak nem csupán Európában akadnak ellendrukkerei, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság bírósághoz szándékozik fordulni, hogy megakadályozza a felvásárlást, az Egyesült Királyság szabályozó hatóságai szintén aggályaiknak adtak hangot az üzletet illetően és természetesen a Sony, a nagy konkurens, mindent megtesz, hogy gátolja az akvizíció előrehaladását. Meg is van rá is az okuk: félnek attól, hogy a Call Of Duty franchise Xbox exkluzívvá alakul a felvásárlást követően. Nagy érvágás lenne ez nekik, mert a nemrégiben publikált “Mivel játszottak a legtöbben 2022-ben PS-en” összesítésük élén az egyik CoD játék áll.

Forrás: Reuters

Szólj hozzá