Az Intel lassítja a processzorok fejlesztési ütemét

Az Intel által régóta használt fejlesztési modell a Tick-Tock, mellyel a vállalat a Tick fázisban a gyártástechnológiát modernizálja (csíkszélesség-csökkentés), a Tock fázisban pedig az architektúra fejlesztésével foglalkoznak. Ennek a modellnek vetett véget a napokban hivatalosan is az Intel.

A váltás oka, hogy gyakorlati szempontból a modell az utóbbi pár évben nem működött. Valójában már a Haswell óta megcsúszott az Intel a Tick-Tock stratégiával; ennek oka a sokat tárgyalt Moore-törvény gyakorlati megtörése. A “törvény”, ami inkább csak megfigyelés vagy jóslás, kimondja: “A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként durván a kétszeresére nő”, ám a Gordon Moore által prognosztizált növekedés üteme napjainkban egyszerűen a gyártástechnológiai határok feszegetése miatt belassult.

skylake_2541303g

Az Intel innentől kezdve a PAO (Process-Architecture-Optimization) modellben gondolkozik, gyakorlatilag a vállalat az elmúlt években is így dolgozott, de a kommunikációjában még a Tick-Tock szerepelt. Az “új” stratégia működése: Process fázisban a gyártástechnológia megújítása, Architekture fázisban a mikroarchitektúrát fejlesztik, és végül az Optimization lépcső finomhangolja tökéletesre az adott lapkát a gyártástechnológiával.

intel_pao

forrás: Intel

Szólj hozzá