Az iPhone-t egy androidos mobil győzte le

Igen, jól hallottátok! Először fordult elő az utóbbi 5 évben, hogy a kínai piacon nem az iPhone győzedelmeskedett, hanem egy androidos mobiltelefon az eladási számokat tekintve. Eddig mindig toronymagasan állt valamelyik iPhone modell a dobogó tetején, de most letaszította onnan az OPPO R9, ami így Kína legnépszerűbb mobilja lett a tavalyi évben.

A 2016-re vonatkozó adatokat a Counterpoint Research gyűjtötte össze, és ők is igencsak meglepődtek. Az Apple csak a második helyen végzett 12 millió eladott iPhone 6s-sel, ami nem kevés. Viszont az OPPO R9-ből 17 millió fogyott abban az országban, ami köztudottan iPhone mániás. Ez egyébként 4%-os piaci részesedést jelent a győzedelmes készüléknek.

Az csak egy dolog, hogy az almás vállalat elveszítette a vezető szerepét, de még az eladásai is negatív irányba fordultak. Amíg az OPPO 109%-kal, a Vivo 78%-kal, a Huawei pedig 21%-kal több telefont értékesített az évben az előzőhöz képest, addig az Apple 21%-kal kevesebbet. Ez csak egy fokkal jobb a Xiaomi 22%-os esésénél.

Neil Shah, a Counterpoint kutatását vezető alkalmazottja azt nyilatkozta, hogy valószínűleg azért zuhant ekkorát az iPhone-ok eladása, mert manapság az emberek olyan tulajdonságokkal keresnek készülékeket, amik a 6s-ben nincsenek benne, mint például a gyorstöltés, az OLED kijelző, a nagy kapacitású akkumulátor és a duál kamerarendszer. Az iPhone 7 Plus-ban nagyobb az akksi, és duplalencsés kamerája van, de az ára miatt nem örvendett akkora népszerűségnek Kínában, mint várták. Szerinte az Apple sikerhez vezető kulcsa az iPhone 8 lehet, amit a pletykák szerint már OLED megjelenítővel szerelnek majd.

A Counterepoint Research szerint a csökkenés azért történt, mert Kínában is a közepes árkategóriájú készülékekre a legnagyobb a kereslet. Az Apple és a Xiaomi a második legnagyobb piacra összpontosít majd, ami nem más, mint India.

Forrás: GizmoChina

Szólj hozzá