Az LG áttörést ért el a 6G-s adatátvitel terén

Az LG sikeresen tesztelte a 6G terahertzes adatátvitelt és vételt 320 méteres távolságon keresztül, kültéri környezetben. A kísérletre a berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben került sor, szeptember 7-én, a tesztet a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban végezték. Hatalmas áttörésről beszélnek, amely elősegíti a 6G hálózatok városi területeken belüli bevezetését.

Az LG és partnerei egy egyedi 20 dBm-es, többcsatornás teljesítményerősítőt használtak az adatátvitelhez, valamint egy alacsony zajszintű vevőerősítőt, amelynek segítségével sikeresen javították a bejövő jel minőségét.

“A legutóbbi demonstrációnk sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk a 6G 1 terabit (TB)/másodperces sebességének megvalósításához mind beltéri, mind kültéri városi területeken. Arra számítunk, hogy a 6G a jövőbeni üzleti és új felhasználói élmények egyik fő mozgatórugója lesz, és nincs is jobb, mint a fejlesztés élvonalában lenni.”

A fenti nyilatkozatot Dr. Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai és üzleti igazgatója tette közzé a kísérlet kapcsán. Persze nyilván lehetne cinikus megjegyzéseket tenni, hogy korai a 6G fejlesztése, mikor sok helyen még rendes 5G infrastruktúra sincs kiépítve, és ezek nem is valótlan állítások. Ugyanakkor a fejlődésnek nem szabad megállnia.

Már csak azért sem, mert az 5G-hez viszonyítva a 6G 50x-es adatsebességet biztosíthat, miközben a késleltetés tizedére csökken, ráadásul a 6G sokkal stabilabb, megbízhatóbb adatkommunikációs szabvány – lesz, amikor végre teljes mértékben kidolgozzák. Összehasonlítás gyanánt említjük, hogy az 5G mmWave elérheti az akár 3 Gbps maximális sebességet, míg az elméleti maximum 5 Gbps. A 6G hálózat szabványosítása várhatóan 2025-ben kezdődik, míg a kereskedelmi beüzemelésre valamikor 2029 környékén kerülhet sor.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá