Az LG Display egy új, nyújtható megjelenítőt demonstrált

Habár egyre terjednek a hajlítható képernyők, egy másik, kapcsolódó technológia is létezik, mégpedig a nyújtható kijelzőké. Az LG megjelenítőkkel foglalkozó részlege, a Display divízió most demonstrált egy olyan 12 hüvelykes panelt, amely képes biztonságosan 14 colosra nyúlni, anélkül hogy bármi baja lenne.

A dél-koreai gyártó által prezentált hajlítható és nyújtható megjelenítő, vagy ahogyan ők hívják “szabad formájú” képernyő nem csak az okoseszközök, de a bútorok vagy a ruhák világában is használható lenne, mivel az képes könnyen alkalmazkodni az összetett formákhoz, plusz nyújtható, vagyis még a testünkön is simán lehetne viselni. Amennyiben az a technológia elkezd terjedni, nagyon durva cyberpunk öltözékekre lehet számítani, habár azok eleinte tuti sokba fognak kerülni.

Az LG Display különböző iparágakban, többek között a “divat, a viselhető eszközök, a mobilitás és a játékipar” területén képzel el felhasználási lehetőségeket a demonstrált panel számára, de szerintük annak lenne helye az autó- és repülőgépgyártásban is. Ahhoz képest, hogy ez egy prototípus, 100 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkezik, ami megegyezik egy 40 hüvelykes, 4K felbontású TV képminőségével. Arról nem is beszélve, hogy a panel lefedi az RGB-skála teljes egészét.

Az LG megjelenítője egy speciális szilícium-szubsztrátumra épül, amelyet kontaktlencsék gyártásakor is használnak. Ezeken aprócska, 40 µm-nél is kisebb mikro-LED-ek vannak, amelyeket egyenes vezetékek helyett S-alakú rugók kötnek össze, ezeknek köszönhetően tud úgy nyúlni a panel, hogy károsodást szenvedne. A méretkülönbség akár 20 százalékos is lehet.

Igazából láttunk már nyújtható paneleket a múltban, a kínai Royole és a Samsung is mutatott be hasonló megoldásokat. Azt nem tudni, hogy a technológia mikor jut el olyan eszközökbe, amelyek kereskedelmi forgalomban is megjelennek, de ez a nap valószínűleg egyre közelebb van.

Forrás: LG

Szólj hozzá