Az okostelefon-piacra is komoly hatással lehet a koronavírus

A Kínából induló koronavírus miatt kialakult helyzet bizony az egész világra hatással van, és a mobilpiacon is komoly problémákat okozhat, amennyiben nem normalizálódik a helyzet.

A kijelzők jelentős része jelenleg Kínában készül, legyen szó akár a televíziókról, a monitorokról, vagy akár mobilokról. Ezt a számot nagyjából 55%-ra saccolják, így nem nehéz elképzelni, hogy amennyiben a helyzet nem változik, így hamarosan hiány léphet fel a termékekből.

A mobilpiac helyzetét tovább rontja, hogy a készülékek kb. 70%-át Kínában gyártják, így a kialakuló munkaerőhiány és a cégek közötti kereskedés is komoly hatással lehet a piacra. Elképzelhető, hogy némelyik típusból hiány lesz, ráadásul az árak is emelkedhetnek emiatt.

A kínai kormány nagyon komoly intézkedéseket vezetett be, ami a kis,- és nagy vállalatokat egyaránt érinti, hiszen a Wuhanból kiindult vírus miatt ugyanis meghosszabbították a kínai újév miatt elrendelt szünetet. Első körben egy hétről szóltak a hírek, ám egyelőre nem igazán változott a helyzet, így pedig akár további szünet elrendelése sem kizárt.

A helyzetet a határok lezárása sem könnyíti meg, hiszen így nem csak az export és import a gond, de még a Kínán belüli kereskedés esetén is problémák merülhetnek fel. Bár nyilván minden gyár rendelkezik tartalék készlettel, ám ez hamar elfogyhat, utána pedig teljesen megbénulhat a gyártás, amely komoly kihatással lehet a piacra.

Forrás: IHSMarkit

Szólj hozzá