Az Oppo láthatatlanná tenné a telefonok összes kameráját

Bármit lehet mondani az Oppóra csak azt nem, hogy ne lennének innovatív ötletek a tarsolyukban. A kínai gyártó nemrégiben egy háromfelé hajló okostelefonnal borzolta a kedélyeket, és most egy olyan szabadalom tűnt fel a LetsGoDigital csapatának jóvoltából, amelynek főszereplője egy készülék, teljesen rejtett kamerákkal. Hogy miként lehetséges mindez? Olyan pop-up konstrukcióval, amely nemcsak az előlapi, de a hátoldali képrögzítő egységeket is eltünteti, olyannyira, hogy azoknak ki sem kell jönnie a telefon belsejéből. Zavaros? Segítünk megérteni!

A szabadalomban egy olyan mobil szerepel, amely képes teljesen elrejteni a hátsó kameráit is, elegáns módon megszabadulva a dudoroktól, amelyeket mostanában rengeteg prémium kategóriás telefon hátoldalán látni. A technológia lényege az, hogy két tükröt használ amelyek “letükrözik” a befogott fényt a szenzorokhoz, amelyek a készülék belsejében vannak eldugva. Mint egy icipici periszkóp.

Magyarán szólva nem a kamerák jönnek fel a pop-up mechanizmussal, csak két tükör, amelyek a fényt hivatottak befogni, majd eljuttatni a mobilban lévő kamerarendszerhez. Így aztán gyakorlatilag ugyanazokkal az érzékelőkkel a telefon tulajdonosa önarcképeket is készíthet, vagy normál fotókat, videókat, amit csak szeretne. Az ötlet egyébként nem teljesen új, a Xiaomi korábban már benyújtott egy kérelmet egy hasonló szabadalom levédetésére, ám ott egyetlen tükör és egy forgatható kamera hajtja végre a feladatot.

A Xiaomi megoldásával ellentétben az Oppo készülékének kamerái nem fognak sem forogni, sem mozogni, ami tartósság szempontjából mindenképpen meghálálja majd magát. Ráadásul a szabadalom azt sugallja, hogy ezek a tükrök oldalról is képesek lesznek fényképek készítésére, vagyis, ha a mobil megvalósul, az 360 fokos felvételek rögzítésére is alkalmas lesz. Sőt, képes lehet akár arra is, hogy szemből és hátulról is fényképezzen, ami egyébként hasonlít a Samsung Galaxy S21 Director’s View funkciójára, igaz ezt az opciót szoftveresen teszi lehetővé a készülék.

A szabadalmi dokumentációban lévő vázlat egyébként elég egyértelmű, de azért a LetsGoDigital csapata készített néhány rendert is, hogy még átláthatóbbá tegye a koncepciót. Írásunkat a szokásos mantrával zárnánk: attól, hogy egy szabadalom levédetésre kerül, még nem biztos, hogy az adott ötletből a boltok polcaira felkerülő, megvásárolható, kézzelfogható termék is lesz. Mindenesetre ez egy érdekes koncepció, meglátjuk mit kezd vele az Oppo.

Forrás: LetsGoDigital, via PhoneArena

Szólj hozzá