Bemutatták a Samsung Galaxy S8-at

Eljött hát a várva várt pillanat! Örömmel jelentjük be nektek, hogy lerántották a leplet az idei év egyik legjelentősebb csúcskészülékéről! Ahogy azt vártuk, két modell érkezett Galaxy S8 és S8+ néven. Lássuk, mit tudhatunk róluk!

A mobil egyik legforradalmibb része kétségkívül az előlap, ami teljesen megújult. Manapság az emberek egyre nagyobb kijelzőket akarnak egyre nagyobb felbontással, azonban sokaknak nem fér el a kezében egy tepsiméretű készülék. Ez lebegett a tervezők szeme előtt is, miközben teljesen újragondolták a dizájnt. A cél érdekében eltűnt az előlapról a fizikai Home gomb, és a kijelző is elnyújtott lett, egy teljesen új képarányt alkalmazva. Én azt mondom, hogy mindenképp sikerült a kívánalmakat beteljesíteni.

Beszéljünk kicsit a kijelzőkről! A Galaxy S8 5,8 colos, míg a nagy testvér S8+ egy 6,2 colos Super AMOLED megjelenítőt kapott HDR támogatással. A felbontás 2960×1440 pixel, azaz QHD+. Az előbb említett teljesen új képarány 16:9 helyett 18,5:9 lett. A gyártó a panelt Infinity Display névre keresztelte, célozván a lekerekített sarkokra és a végtelennek tűnő felületre, amit nagyon vékony kávák határolnak.

A képernyő két oldalt hajlított lett sokak örömére, illetve Gorilla Glass 5 borítást kapott a hátlappal egyetemben. Kíváncsiak leszünk, mennyire lesz tartós a konstrukció, de nem tűnik gyengének, az biztos. A készülék kerete továbbra is fémből készült, és szimmetrikus lett, hiszen a két üveg azonos mértékben hajlított elől és hátul.

A Galaxy S8 148.9 x 68.1 x 8.0 mm-es, míg az S8+ 159.5 x 73.4 x 8.1 mm-es dimenziókkal rendelkezik. Előbbi 155, utóbbi 173 grammos tömegű. Külön érdemes megemlíteni, hogy IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik a készülék, tehát por- és vízálló.

Az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra került, ráadásul nem túl kényelmes helyre. Viszont kárpótol minket az, hogy az íriszszkenner és az arcfelismerő technológia is adott, így nem nagyon kötjük majd a biztonságot az ujjlenyomatunkhoz. A szoftveres vezérlőgombok alul kaptak helyet, a Home gomb pedig nyomásérzékeny lesz.

A telefon lelke régiótól függően vagy egy Qualcomm Snapdragon 835, vagy egy Exynos 8895 processzor, melyek 10 nm-es csíkszélességűek, ezáltal nagyobb teljesítménnyel bírnak, de egyben takarékosabbak is elődjeiknél. Kis hazánkban – és egész Európában is – az Exynos lapkakészlettel szerelt változat lesz elérhető, mely a benchmark tesztek alapján valamivel erősebb, mint a Snapdragon 835.

Memória tekintetében 4 GB RAM-ot és 64 GB belső memóriát kapott a készülék. Sokan mondták már eddig is, hogy keveslik a 4 GB-ot, de minden bizonnyal ez is bőven elegendő lesz a gördülékeny működéshez. A belső tárhely egyébként UFS 2.1 technológiára épül, mely rendkívül gyors írási- és olvasási sebességet tesz lehetővé, és ha kevésnek bizonyulna, MicroSD kártyával bátran bővíthetjük kedvünkre.

A vezetéknélküli technológiában is éllovas lett a Galaxy S8, hiszen támogatja az 5.0-s Bluetooth-t (négyszeres hatótáv és dupla adatátviteli sebesség), illetve alkalmas lesz a Galileo műholdakkal is kapcsolatba lépni, amelyek a helymeghatározás jövőjét testesítik meg a jelenleg használatos GPS technológiával szemben.

A Samsung telefonok egyik vitathatatlan erőssége a kamera. A hátlapra egy 12MP-es felbontású, f/1.7-es rekeszértékű Dual Pixel technológiával és optikai képstabilizátorral ellátott szenzor került. Eddig nem sok újat láthatunk, azonban a cég a képfeldolgozáson javított, és szoftveresen csiszolt rajta. A szelfikamera már nagyobb fejlődésen esett át, hiszen 8MP-esre hízott, az apertúrája pedig neki is f/1.7-es lett. Ez azt jelenti, hogy sötét környezetben sem vérzik majd el.

Egy másik nagy újítás kétségkívül a Bixby névre hallgató hangalapú asszisztens, mely sokkalta intelligensebb elődeinél, s egy saját dedikált gombot is kapott a készülék oldalán. Mint azt már megszokhattuk, még egy ideig biztosan nem támogatja majd a magyar nyelvet, így már nem lesz annyira nagy élmény számunkra, azonban világszinten kimondhatjuk, hogy elég jelentős újítás ez is.

A Note 7 botrányból hatványozottan tanulva nem vetették el a sulykot a cégnél akkumulátor tekintetében. A Galaxy S8 3000 mAh-s, míg az S8+ 3500 mAh-s telepet kapott. Ugyan ez kevésnek tűnhet, de már írtuk feljebb is, hogy a processzor sokkal energiatakarékosabb lett, így bizonyára hozni fogja a szintet. Ha valaki extrém módon kihasználja az erőforrásokat, annak is érdemes lehet megvenni, hiszen az USB-C porton keresztül elérhető a gyorstöltés, melynek hála nem lesz egész nap kábelhez láncolva, emellett maradt a vezetéknélküli töltés lehetősége is.

Az új modellekhez különböző eszközöket is vásárolhatunk, ezek közül a legérdekesebb a DeX névre hallgató dokkoló, mely segítségével asztali PC élményt élhetünk át. 4K felbontású monitorral is elbír az állomás, amihez csatlakoztathatunk billentyűzetet és egeret is. Ez eléggé erőforrás igényes dolog, de a hűtés miatt sem kell aggódnunk, hiszen a DeX hátuljában egy kis ventilátor fújja a hideg levegőt a Galaxy S8 hátuljára. Az ára sem lesz irreálisan magas, hiszen itthon mindössze 34.990 Ft-ba kerül majd.

Eddig minden szép és jó, de mennyibe is kerül a két új üdvöske? A Galaxy S8-ért 274.990 Ft-ot, az S8+-ért pedig 299.990 Ft-ot fognak elkérni kis hazánkban. A megjelenés időpontja április 28., azonban az előrendeléseket már 20-án elkezdi teljesíteni a cég. A dobozban egy körülbelül 30.000 Ft értékű AKG fülhallgatót is találunk, amely igencsak jól hangzik, ámbár ilyen áron el is várható.

Forrás: Samsung, Napidroid

Szólj hozzá