Bemutatták az első nyomtatott OLED panelt

Végre már nem csak papíron létezik a nyomtatással készült OLED panel, hiszen a Japan OLED inc. a nagyközönségnek is megmutatta a kijelzőjét, amelyet már ezzel az eljárással készített.

Nagyon úgy tűnik, hogy a jövő az OLED technológiáé, hiszen a prémium TV szegmensben, és a felsőkategóriás mobilok között is ezt a kijelző típust preferálják a gyártók és vásárlók egyaránt. Ez a jövőben sem lesz másképp, hiszen már a Samsung is  fejleszti a saját TV kijelzőit, ám mellettük érdemes a szemünket egy másik cégen is rajta tartani, akik igazi áttörést ígérnek.

Még 5 éves sincs a Japan OLED Inc., ám máris a fél világ rájuk figyel. A cég a Panasonic és a Sony korábbi kutatásait és technológiáit felhasználva dolgozik a legújabb OLED technológián, ráadásul Finetech elnevezésű kiállításon már egy működő 55 colos, 4K felbontású OLED kijelzőt is bemutattak, amely már tintasugaras nyomtatással készül.

A panel érdekessége, hogy nem az LG féle WRGB megoldást használja, hanem sima RGB (vörös, zöld, kék) pixeleket tartalmaz. Ennek köszönhetően remek színtér lefedettséggel bír, hiszen a DCI skála 100%-át lefedi, ráadásul még 120 Hz-es frissítésre is képes. Ezen kívül Full HD, illetve 4K-s felbontással rendelkező 55 cm-s kijelzőket is bemutattak a kiállításon, utóbbi ráadásul hamarosan az Asus egyik monitorában debütál.

A hírek szerint a közepes méretű kijelzők piacát célozzák majd meg, mivel az LG-vel nehéz lenne versenyezni a nagyobb TV-k piacán. Számíthatunk tőlük tehát kisebb méretű televíziókra és monitorokra egyaránt. Egyelőre még csak kis mennyiségben zajlik az előállítás, a nagy áttörés pedig 2020-ban jöhet majd el, mivel ekkor indítják be a következő generációs gyártósorukat.

Forrás: OLED-info

Szólj hozzá