Brutális merevlemezt mutatott be a Western Digital

Habár az SSD-k elterjedése negatív hatással volt a HDD eladásokra, még mindig igény van a minél nagyobb kapacitással bíró háttértárakra. Ennek az igénynek a kielégítése törekszik a Western Digital is, aki bejelentette a HS14-et.

A HGST Ultrastar HS14 nevet kapó winchester nevéből kikövetkeztethető, hogy 14 terabájtnyi adat tárolására képes. A HGST a Western Digital egyik leányvállalata, és az általuk legyártott HDD igyekszik minden szempontból kiemelkedni a tömegből, hiszen remek specifikációkkal rendelkezik.

A belsejét héliummal töltötték fel a kevesebb mozgástér miatt, és 8 lemezt tartalmaz, amik másodpercenként 7200-as fordulatszámra képesek. A belsejében 512 MB-os gyorsítótár található, és olyan biztonsági funkciót is beépítettek, hogy ne lehessen visszaállítani törölt adatokat, ha a felhasználó ezt szeretné.

Az energiával is jól gazdálkodik a Hs14, mivel 5.2 w és 6.2 watt között van a fogyasztása üresjáratban, és ez használat közben is maximum 8.3 wattra megy fel. Teljesítményre 223-233 MB/sec sebességet adott meg a gyártó, emellett 4.16 ezredmásodperces tipikus elérési idővel jelentkezik.

A strapabírásra sem lehet panasz, mivel állandó működésre tervezték, és 2.5 millió órás élettartamra hitelesítették, illetve 5 év garanciával kerül a boltokba. Az áráról egyelőre még nincs információ, de bizonyára nem lesz olcsó.

Forrás: Techradar

Szólj hozzá