Durva specifikációval érkezett meg a Raspberry Pi 4

Megérkezett a mikroszámítógépek királyának számító kütyü legújabb generációja, és ezúttal meglepően nagy fejlődésen esett át az apróság, és nem csak erőben, de felszereltségben is szuper lett.

Szinte a semmiből jelentették be a Raspberry Pi 4-et, amely már rendelhető is a különböző webshopokból. Aki szeretne egy ilyet, annak érdemes sietni, hiszen a tudása láttam szinte biztosak vagyunk benne, hogy azonnal kiürülnek majd az első készletek.

A 4 magos processzor 1,5 Ghz-en ketyeg, és kb. 3x gyorsabb az elődnél, a korai tesztek szerint nagyjából egy Core 2-es számítógép sebességét hozza, ami brutálisan jól hangzik ilyen kis fogyasztással. A grafikáért az 500 Mhz-en ketyegő VideoCore VI GPU felel, memóriából pedig 1, 2 vagy 4GB-os LPDDR4-os változat érhető el. Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy immáron 2 monitort/TV-t is köthetünk rá, mivel két microHDMI kimenetet is kapott, melyeken keresztül a 4K felbontás sem okoz neki problémát.

Végre megkapta a teljes sávszélességű Gigabites hálózati portot, de természetesen kétsávos Wi-Fi sem maradt ki. A két USB 2.0-ás port mellé két USB 3.0 került, de megtalálható rajta a Bluetooth 5.0 is. A tápcsatlakozás immáron USB-C aljzattal került kialakításra, így mindenképpen új töltőt kell beszereznünk hozzá.

A Raspberry Pi 4 szuper kis masina lett, amely rengeteg lehetőséget rejt magában, amennyiben hozzáértő kezekbe kerül. A jó hír, hogy az ára továbbra is kedvező, íme a hazai árak.

  • Raspberry Pi 4 1GB – 12.900 Ft
  • Raspberry Pi 4 2GB – 16.700 Ft
  • Raspberry Pi 4 4GB – 20.410 Ft

Persze ehhez még jön a táp, esetleg a memóriakártya és a vezetékek ára, ám még így is roppant kedvező ajánlatnak tűnik, tekintve hogy szinte bármit meg lehet vele valósítani. Ilyen erős felépítéssel bizonyára még az eddigieknél is komolyabb szoftverek lesznek elérhetőek rá, és valószínűleg a hardveres kiegészítők is hamarosan megérkeznek hozzá.

Forrás: FlatpanelsHD

Szólj hozzá