Durván lecsökkentik Tim Cook fizetését, de azért éhezni nem fog

Az Apple nemrégiben publikálta meghatalmazási beadványát a 2023-as, éves részvényesi közgyűlésen. A dokumentum 113 oldalas, ha belelapozunk, azt is megtudhatjuk, hogy idén Tim Cook vezérigazgató csökkentett fizetést fog kapni. A vállalat vezetője 35 millió dollárral kevesebbet fog ebben az évben szakítani, ami 49 millió dollárt jelent, szemben a tavaly megkeresett 84 millió dollárral.

Vélhetően az almás cég vezetője ezután is csak akkor fog zsíros kenyeret fogyasztani, ha megkívánja azt és semmiképp sem kényszerből. Megmarad ugyanis a 3 millió dolláros alapfizetése és a 6 millió dolláros éves prémiuma sem változik. Bérének csökkenését a részvényjutalmak értékének kiigazítása okozza. A cupertinói vállalat másik négy vezető tisztségviselőjét nem sújtja fizetéscsökkentés, és a prémiumuk sem lesz kevesebb az idén.

Tim Cook 2022-ben 75 millió dolláros részvényjuttatást kapott, ennek összege idén mindössze 40 millió dollár lesz. A cégvezető azonban az Apple részvényeinek árfolyamától függően még mindig többet kereshet az előre jelzett összegnél. Fizetésének lecsökkentését állítólag ő maga javasolta, a kapott visszajelzések fényében. Az Apple várhatóan a nem túl távoli jövőben piacra dobja kevert valóság headsetét, viszont az általuk fejlesztett elektromos autó, a Project Titan egyelőre csak távoli délibáb.

Mondjuk nagy valószínűséggel nincs szükségük újabb termékkategóriákra, mert bár őket is sújtja a gazdasági recesszió, az Apple ennek ellenére mégsem bocsát el alkalmazottakat. A Meta, a Twitter vagy Amazon, illetve más nagy tech cégek mind tömegesével rúgták ki a dolgozókat, viszont ilyesmi nem történt eddig az almás cég berkein belül, ami mindenképpen tiszteletet érdemel. Ráadásul, mint látjátok a vezető is hajlandó lemondani a nagy lóvé egy részéről, ami lehetne példaértékű is ebben a szektorban. Mondjuk az is igaz, hogy a sokból lehet engedni…

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá