Egy gyártó kivételével hanyatlik a kínai okostelefon piac

Az elemzésekkel, statisztikával foglakozó IDC nemrégiben közzétett egy jelentést, amelyben a kínai okostelefon piac 2019-es állapotáról értekezik, valamint előrejelzést kínál az idei évre vonatkozólag. A dokumentáció szerint a tavalyi év során a kínai okostelefonos szektor 7,5 százalékos hanyatlást produkált 2018-hoz képest, ami a csökkenő tendencia folytatását jelenti az elmúlt három üzleti évre, valamint 11 üzleti negyedévre lebontva.

2019 utolsó negyedében az okostelefon eladások éves viszonylatban csökkentek 15,6 százalékot, habár egyetlen gyártó képes volt a zsugorodó piac ellenére is növekedést felmutatni, ez a vállalat pedig a Huawei volt. Nekik sikerült 10,5 százalékos növekedést felmutatni a haza piacon, míg mindenki másnak csökkentek az eladásai. Eladások tekintetében a Huawei-t követi a második  valamint harmadik helyen az Oppo és a Vivo, a negyedik pozíciót az Apple szerezte meg, míg az ötödik legtöbbet értékesítő gyártó a Xiaomi. A Huawei-t nem számítva mindegyik szignifikáns visszaesést könyvelhetett el.

Ha 2019-et egészében vizsgáljuk akkor láthatjuk, hogy a Huawei megdöbbentő 33,9 százalékkal tudott gyarapodni az eladásokat illetően, míg a kihívói képtelenek voltak növekedést felmutatni. Igaz a Xiaomi sikeresen megőrizte negyedik helyét a hazai piacon, a Vivo pedig a második helyre jutott, megelőzve az Oppo-t. Az IDC kiemeli a Huawei Mate 30 Pro erős eladásait, valamint a Vivo alá tartozó IQOO brand sikerességét, mint elsődleges tényezőket a Huawei és a Vivo piaci szereplésének szempontjából. Az éves viszonylatban az Apple a versenyképes árazási stratégiájának köszönhetően meg tudta védeni az ötödik helyet. Apple és a versenyképes árazás egy mondatban… – ezt még szokni kell. 🙂

Az IDC nem csupán a tavalyi évről, de az ideiről is ejtett pár szót. Jóslataik szerint a kínai okostelefon piacnak komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie a nemrég kitört koronavírus járvány miatt, ami nem csupán 2020 első negyedére lesz kihatással, hanem az idei év teljes egészére. A Huawei tavalyi teljesítménye előtt pedig le a kalappal!

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá