Egy korszak véget ért – megszűnik az iPod forgalmazása

Az Apple a minap hivatalosan is bejelentette, hogy véget ér az iPod Touch forgalmazása, és ezzel megszűnik az iPod mint termékcsalád is. A 2019-es Touch volt a legutoljára megjelent modell a szérián belül,cés ezzel együtt ez a készülék lett az utolsó valaha piacra dobott iPod is. A vállalat szerint a készüléket a készletek erejéig még be lehet szerezni. 

Nagyjából két évtizeddel ezelőtt indult az iPod karrierje, amikor a most elkaszált eszköz őse a Walkmanek lábnyomába lépve forradalmasította a mobil zenehallgatást. Nagyon sok remek modell debütált a sorozaton belül, talán akadnak szép számmal az olvasók között is olyanok, akiknek kellemes emlékeket ébresztenek az olyan nevek, mint az iPod Nano, az iPod Shuffle, vagy talán a legutóbbi, az iPod Touch. Ez a készülék amúgy már szinte mindent tudott, amit egy iPhone, csak éppen telefonálni nem lehetett vele.

Az eredeti iPod Touch 2007-ben jelent meg, ugyanabban az évben, amikor a telekommunikációt és az okostelefonok világát megújító, legelső iPhone. A két készülék nagyjából ugyanazon a hardveren és szoftveren osztozott, és mindketten úttörő eszközöknek számítottak a maguk idejében. Azóta nagyon sok variáció látott napvilágot mindkét szerkezetből, az iPod utolsó megtestesülése a három évvel ezelőtt megjelent iPod Touch volt, ami mondjuk nagyjából ugyanazt hozta, mint elődje. Multimédia lejátszó, hordozható mini konzol – nevezd, aminek csak akarod.

Az első iPod 2001-ből

Milyen érdekes, mert bár mostanában a hordozható játékgépek kezdenek magukra találni a Nintendo Switch-nek és a Steam Deck-nek köszönhetően, az mp3 lejátszók és multimédia playerek mellett ezeket a termékkategóriákat egy füst alatt nyírta ki az iPhone és úgy általában maga az okostelefon. Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy az Apple az iPod kaszája mellett döntött, egy ideje lehetett sejteni, hogy nem igazán látnak fantáziát a széria folytatásában. Ennek az egyik oka nyilván a szinte semmivé zsugorodó eladások lehettek, és talán drága is volt már a készülékek gyártása, az almás cégnek nem igazán érhette meg tovább foglalkozni a készülékkel.

Az Apple nem úgy tűnik, mintha gyászolna, sőt, igyekeznek felhívni a figyelmet további termékeikre, amelyek képesek kiváltani egy iPod-ot. Mondjuk egyiken sincs fülhallgató kimenet, ez azért hozzátartozik az igazsághoz. Azt még jóval az iPod előtt elintézte az almás cég, és nem csak a saját készülékein… Isten veled iPod!

Forrás: Apple

Szólj hozzá