Elképesztő mennyiségű adatot gyűjt be rólunk a Messenger

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnek a különböző szolgáltatások által gyűjtött adatok, illetve ezek kiszivárogtatása. Egyértelműen a Facebook kapja az egyik legtöbb kritikát ezzel kapcsolatban, és sajnos az alma sem esett messze a fájától, így a Messenger is igyekszik szinte minden apróságot megtudni a felhasználókról.

A 9To5Mac oldala végzett egy kis kutakodást, hogy összehasonlítson néhány népszerű üzenetváltó alkalmazást. Nem is volt nehéz dolguk, hiszen az Apple nemrég kötelezővé tette az App Store-ban fellelhető programok fejlesztői számára, miszerint fel kell tüntetniük, hogy az adott program milyen adatokat gyűjt a felhasználókról. Elég csak ránézni az általuk kreált képre, és rögtön láthatjuk, hogy bizony a Messenger torony magasan a legrosszabb ezen a téren, és szinte minden naplóz rólunk.

Látható, hogy a Messenger a hirdetések miatt gyakorlatilag mindent figyel, míg a WhatsApp terén már jobb a helyzet, pedig ez is a Facebookhoz tartozik. Itt viszont már végpontok közötti titkosítást használnak, akár a két másik program esetében. Az iMessage egyébként egész jól teljesít, de azért a keresési előzményeket és a kontaktlistánkat ez a program is követi.

A legjobb üzenetküldő program ezen a téren a Signal elnevezésre hallgató alkalmazás, amely mindössze a telefonszámunkra kíváncsi. Ez a program egyébként egyre népszerűbb, a minap például Elon Musk is posztolt róla. A Tesla feje nem igazán rajong a Facebookért, és a Signal használatára buzdította a felhasználókat. A hirtelen jött népszerűség némi akadozást is okozott a Signal rendszerében, ám ezt gyorsan elhárították, így jelenleg is bárki kipróbálhatja a üzenetküldő alkalmazást.

Forrás: 9To5Mac

Szólj hozzá