Eltűnhetnek a SIM kártyák a helyhiány miatt!

A helytakarékosság miatt hamarosan eljuthatunk oda, amikor már a chipsetekbe integrálhatják majd a SIM kártyákat.

A méret nem számít… szokták mondani, ugyanakkor a különféle eszközökben minden egyes milliméter fontos, mivel egyre több mindent próbálnak egyre kisebb helyre bezsúfolni. A SIM kártya háza elég sok helyet foglal jelenleg is, amit másra is lehetne használni. Az ARM chipgyártó erre a problémára készített megoldást iSIM néven, amellyel a processzorba integrálnák a SIM kártyát. Még a Nano SIM is viszonylag sok helyet foglal foglalattal együtt, egészen pontosan 12.3 x 8.8 mm-t. A helytakarékosságon kívül némi költség és energia megtakarítást is magával hozna az újítás.

A SIM kártya azonban nem tűnik el, csak átalakul. Az új technológia első körben az okos eszközök között fog elterjedni: például vezeték nélküli érzékelőkben, amelyeknek mobilinternetre van szükségük. Az ARM igyekszik a költségeket minimalizálni.

Az más kérdés, hogy a mobiltelefon szolgáltatók elfogadják-e az új technológiát, hiszen a telefon gyártók már rendelkeznek egy alternatívával, ami a 6 x 5 mm-es eSIM. Ez a megoldás már több tabletben és egyéb hordozható készülékben megjelent, például a Google Pixel telefonokban is.

Az ARM bízik benne, hogy a szolgáltatók elfogadják majd az ő technológiájukat is, hiszen a szükséges szabványoknak megfelel, és végső soron a szolgáltatóknak is érdekük, hogy minél több eszköz kapcsolódjon a hálózatukra. Az ARM mindenesetre már elküldte partnereinek az iSIM terveit, így várhatóan év végére már megjelennek az azt használó eszközök.

Forrás: TheVerge

Szólj hozzá