Tudományos áttörés: emberi agyat kapcsoltak az internetre

Egy dél-afrikai egyetemnek sikerült az áttörés, és sikerrel alakítottak ki közvetlen kapcsolatot az internet és az emberi agy között.

A Brainternet nevű projektet a Wits egyetem kutatói alkották meg, melynek lényege egy valós idejű kapcsolat kialakítása volt. Ebben a kapcsolatban az emberi agy, mint internetképes készülékeket összekötő központ van jelen. A projekt lényege, hogy az ember agyára kapcsolódnak egy EEG készülékkel, és az EEG jeleket továbbítják egy számítógépre.

Érdekesség hogy ez a számítógép egy Raspberry Pi volt, mely egyébként 10-15 ezer forint környékén beszerezhető. Ezen a gépen futott egy interfész, ami átvette az EEG jeleket, és ezeket feldolgozta. Ezután egy weboldalra streamelte az adatokat, és így bárki megnézhette az alany agyának aktivitását.

A projektfelelős tudós, Adam Pantanowitz szerint nagy áttörést értek el, és rengeteg lehetőség van a dologban. Próbálják megoldani a kétirányú kapcsolatot, ahol az agy végrehajtaná a kapott parancsot. Itt is sikerült már eredményeket felmutatni, hiszen kisebb dolgokat, mint pl. egy kézmozgást elő tudnak idézni.

Megosztó a dolog, hiszen sokan látják a rosszat a technika fejlődésében. Mindazonáltal jelen van a másik oldal is, amely feszegeti a tudomány határait, és hiszi, hogy ez elengedhetetlen az emberiség fejlődéséhez.

Forrás: Hvg

Szólj hozzá