A vérünkből nyerhetünk energiát a jövőben?

Orosz tudósok új módszeren dolgoznak, mellyel vérből villamos energiát állítanak elő. Nem kell megijedni, nem jött el a mátrix kora, csupán a szívritmus szabályozóknak szükséges energiamennyiséget szeretnék előállítani.

A vezeték nélküli töltés már sok eszközhöz elérhető, ám ez a módszer sajnos nem alkalmazható pacemakereknél. Ha bármi történik az akkumulátorukkal, akkor általában az egész eszközt cserélni kell. Ez azt jelenti, hogy 8-10 évente megműtik a szívbetegeket.

A Kurchatov intézet tudósai (Oroszország vezető kutatási és fejlesztési intézménye) a vérben található glükózból nyernek elektromos energiát kémiai eljárással. Kutatásaik szerint a kinyerhető 15-40 mikrowattnyi energia elég lehet a pacemaker folyamatos energia ellátásához. A kísérleti eszköz egyelőre csak a laboratóriumban létezik, és 5 cm átmérőjű. Anyaga biokompatibilis, hogy ne lökje ki a szervezet. Reményeik szerint ezzel a megoldással csak egyszer kellene műteni a pácienst, utána a testében maradna a pacemaker élete végéig.

Más kutatások is folynak ezzel párhuzamosan, a kanadai Brit Columbia Egyetemen az emberi vérplazmából próbálnak energiát kinyerni, a kínai Fundan Egyetem tudósai pedig a véráram erejét kihasználva próbálják ugyanezt. Eddig azonban még nem sikerült elegendő energiát előállítaniuk.

A Kurchatov intézet csapata most állatokon tervezi letesztelni az új eszközüket. Ha a módszer beválik, és továbbjut klinikai tesztelésre, akkor is legalább 10 év mire emberek számára is elérhetővé válik.

Forrás: rbth

 

Szólj hozzá