Ennyit esett vissza az okostelefon-gyártás a tavalyi évben

Nagyon sokan érezhették saját bőrükön azokat a gazdasági nehézségeket, amelyekért a 2020-ban kitört járvány volt a felelős. A jelenleg is tartó pandémia nem kerülte el az okostelefonos világot sem, ami szintén megsínylette azt. Hogy egészen pontosan mennyire, azt most egy újabb elemzés igyekszik tisztázni, amelyet a TrendForce nevű piackutató és elemző cég készített.

Az elemzők szerint az összes vállalat globálisan 1,25 milliárd készüléket gyártott le, ami nagyjából 11 százalékkal kevesebb, mint amennyi 2019-ben legördült az összeszerelő szalagokról. A tavalyi év során a legnagyobb gyártók a Samsung, az Apple, a Xiaomi, az Oppo és a Huawei voltak, persze ne feledkezzünk meg a Vivo-ról sem, ami szintén ott volt az élvonalban. Idén már nemigen lesz ott az első ötben a Huawei, ami 2020-ban alaposan megszenvedte és szenvedi a mai napig azokat a kereskedelmi tiltásokat, amelyeket az amerikai kormány rájuk kiszabott.

Bár a kínai gyártónak továbbra is nehéz idők vannak kilátásban, összességében véve a következő hónapok, illetve maga a 2021-es év egy újrakezdést jelent majd az okostelefonos szegmens számára. Az elemzők azt feltételezik, hogy idén sokan fognak mobilt cserélni, és a legnagyobb érdeklődés az újdonságok után a feltörekvő piacokon lesz tetten érhető. Az előrejelzés szerint az idei éves okostelefon-gyártás 1,36 milliárd készüléket eredményez majd, ami 9 százalékkal több , mint amire tavaly a teljes piac képes volt.

Vissza a Huawei helyzetéhez. Nekik semmi jót nem jósolnak a TrendForce szakértői, szerintük az ázsiai vállalat ki fog esni az 5 legnagyobb gyártó közül, a piaci részesedésük pedig mindössze 3 százalékra fog zsugorodni. Az üstökösként aláhulló cég helyét szerintük a Transsion, a Tecno és Infinix márkákért felelős vállalat veheti át, ami idén hatalmas növekedést vihet véghez, habár sokak szerint ez jelenleg egy eléggé merész predikció.

Az idei év egyik meghatározó témaköre telekommunikáción belül az 5G lesz, az újgenerációs hálózatokat támogató mobilokból 37 százalékkal többet készíthetnek 2021-ben, bár a gyártást valamelyest limitálni fogja a korlátozott alkatrész beszállítás. A TrendForce szerint a gyártók idén mind a lehető legnagyobb mennyiség legyártására fognak törekedni, ami jelentősen leterheli majd a különböző komponensek előállításával foglalkozó partnereket.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá