Erős negyedévet zárt a Samsung és a Huawei, lejtmenetben az Apple

Befutottak az második negyedév mobileladási eredményei, és nagyjából papírformának mondható. Némelyik gyártó remek hónapokat tudhat maga mögött, ám az Apple-nél bizonyára lesz némi szemöldökráncolás, hiszen ők ennek az időszaknak a legnagyobb vesztesei.

A Counterpoint statisztikái szerint a Samsung vezető szerepe továbbra sincs veszélyben, hiszen 7,1%-os növekedésével ezúttal növelni tudta az előnyét, és 76,6 millió készüléket szállítottak le. Jól jött persze nekik a Huawei körül kialakult helyzet, melynek köszönhetően valószínűleg sok vásárlót nyertek a kínai cégtől. Ennek ellenére a Huawei is remek időszakot zárt, és 56,7 millió mobilt adtak el, amely 4,7%-os növekedést jelent.

A Harmadik helyen az Apple áll, amely a legtöbb gyártónak szuper helyezés lenne, ám tőlük ez kevés. Nemrég még a második legnagyobb mobilgyártónak számítottak, ám valami eléggé félrement náluk. Ezt bizonyítja a 36,4 millió készülék eladása is, amely 11,9%-os csökkenést jelent a tavalyi időszakhoz képest. Az idei iPhone szériától még nem várhatunk különösebb áttörést, ám biztosak vagyunk benne, hogy jövőre valami nagy dobással érkeznek, hiszen bizonyára nem szeretnének lejjebb csúszni.

A Xiaomi ezúttal nem tudott akkorát növekedni, mint amit már megszokhattunk tőlük, ám tartották a tavalyi szintjüket, és 32,3 millió mobilt szállítottak le. Az Oppo eredménye csalóka, hiszen ők is a tavalyihoz hasonló eredményt produkáltak, ám a listán megjelent a Realme brand is. A leányvállalat a semmiből berobbanva 4,7 millió készülékkel szerepel a listán, ami nagyjából a HMD Global (Nokia) eredményének felel meg. Nem semmi.

A mobileladások egyébként ismét csökkentek, és 1,2%-kal kevesebb telefonra volt igény az előző negyedévhez képest. Ez már a 7. alkalom egy huzamban, hogy csökkentek az eladások, és a növekedésnek egyelőre semmi nyoma. A számok tanulsága szerint a nagy halak  tovább erősödnek, és teljesen elszívják a piacot a kicsik elől. A Sony és HTC mára már nem tagja az elitnek, és az LG is szép lassan kiszorulhat majd a listáról.

Forrás: Counterpoint

Szólj hozzá