Ezek a készülékek kapják meg a legújabb Apple operációs rendszereket

Sok mindent lehet mondani az Apple-re, de az tény, hogy többek között ez a cég tartja legtovább naprakészen a készülékeit, ám nyilván ez sem tarthat örökké. A minap tartott WWDC-n bejelentették az iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 és MacOS Ventura rendszereket, illetve most már tudni azt is, hogy mely modellek kaphatják meg a legfrissebb, legnaprakészebb szoftveres ökoszisztémákat.

iOS 16

A gyártó mobil operációs rendszerének legújabb változata hozott néhány érdekességet magával, például most már tele lehet rakni widgetekkel a lezárt képernyőt, fejlesztettek az értesítéseken, sőt, az Always On Display funkció is befutott, de az már csak a készülékek következő generációján lesz elérhető. Az új rendszer tölthető lesz iPhone 8, 8 Plus és iPhone X modellekre egyaránt, illetve minden olyan készülékre, ami 2017-ben és utána jelent meg.

Ez azt jelenti sajnos, hogy az iPhone 6s, iPhone 7, illetve az eredeti SE mobilokra már nem jut el a minap bejelentett rendszer, és az iPod Touch 7. generációja sem részesül a szoftver által kínált jóságokban. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy hirtelen használhatatlanná válik az összes ilyen készülék, de biztonsági frissítések és egyéb foltok híján érdemes lesz elgondolkozni egy cserén, vagy a felhasználás módjának megváltoztatásán. Mondjuk az iPod továbbra is jó lesz zenét hallgatni. 🙂

iPadOS 16

Nagyon durva multitaszking funkciókkal érkezett az új iPad rendszer, mondjuk kár, hogy ezek közül a legjobbakat, mint például a külső képernyők teljes támogatását csak az M1 processzorral szerelt modellek kapják meg, de azért összességében minden támogatott modellen sokat fog javítani az új rendszer. A kollaboráció funkcióval könnyen együtt tudunk dolgozni a barátokkal vagy a kollégákkal, befutott az Időjárás alkalmazás én is vannak még további érdekességek.

Az iPadOS 16 telepíthető lesz az összes Pad Pro modellre, az iPad Air készülékekre, amennyiben azok legalább harmadik generációsak, vagy újabbak, támogatottak a legalább ötödik generációs iPad Mini készülékek, viszont az iPad Air 2 már tuti nem kapja meg az új frissítést – ez talán megbocsátható, mert mégiscsak egy 2014-es készülékről van szó, és a 2015-ös iPad Mini 4 sem részesül frissítésben.

watchOS 9

Ahhoz, hogy érdemben tudjuk használni az újonnan bejelentett watchOS 9 rendszert, szükségünk van egy iOS 16 kompatibilis okostelefonra, tehát minimum egy iPhone 8-ra.

Ami pedig magukat az okosórákat illeti, támogatottak az Apple Watch Series 4 és újabb modellek, illetve az SE is. A Series 3 készülékek nem részesülnek további frissítésben, támogatásuk tehát megszűnt.

macOS Ventura

Az új asztali operációs rendszer működni fog az Intel és a házon belül fejlesztett processzorok által hajtott gépeken egyaránt, kezdve a 2017-es MacBook és és iMac modellekkel, illetve azok Pro változataival.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá