Ezért frissülhetnek hamarabb a Qualcomm lapkával szerelt mobilok, mint a MediaTek processzoros készülékek

A Xiaomi egyik vezető munkatársa betekintést engedett a MediaTek és a Qualcomm frissítési metódusainak hátterébe, és azt is elmagyarázta, hogy miért lehet az, hogy az amerikai chipgyártó lapkáival felvértezett telefonokra hamarabb érkeznek meg a frissítések, mint a MediaTek chippekkel hajtott készülékekre. A MediaTek a frissítéseket egyesével kezeli, a Qualcomm pedig párhuzamosan menedzseli ezeket – állítja a kínai gyártó egyik első embere, Li Ming.

A két lapkakészlet-gyártó teljesen máshogy intézi a frissítéseket. A folyamat minden esetben azzal kezdődik, hogy a Google a vállalatok részére biztosítja a kódot, hogy felkészültek legyenek, amikor az Android végleges verziója megjelenik. Ám ezután teljesen eltérő metódus szerint zajlik a munka. A Qualcomm esetében párhuzamos munkavégzés történik, vagyis az összes termék frissítésén egyszerre dolgoznak, ami természetesen gyorsabb és gördülékenyebb kiadási ciklust eredményez. A következmény pedig az, hogy a Qualcomm processzorok által hajtott okostelefonokon hamarabb jelennek meg a frissítések.

Ehhez képest a MediaTek egyfajta lépcsőzetes megközelítést alkalmaz, és minden lapkához egyenként készíti el a frissítést. A Xiaomi vezetőségébe tartozó Li Ming nemrégiben publikált Weibo-bejegyzésében azt állítja, hogy a tajvani gyártó munkaerőhiány miatt alkalmazza ezt a megoldást. A gyors és megbízható frissítések rendkívül fontosak, főleg ha okostelefonokról van szó, ebben pedig a Qualcomm van most nyerésben. Ugyanakkor tavaly nem véletlenül lett vezető lapkagyártó a MediaTek, vagyis a némileg lassabb frissítési metódus egyáltalán nem befolyásolja a cég ipari szereplőkkel való kapcsolatát. 2020-ban a Xiaomi volt a MediaTek legnagyobb üzleti partnere, több középkategóriás és belépőszintű készülék burkolata alá szereltek valamilyen MediaTek-gyártmányú processzort.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá