Franciaország betiltotta az iPhone 12 forgalmazását a magas sugárzási érték miatt

A francia hatóságok megtiltották az Apple számára, hogy értékesítse korábbi modelljét, az iPhone 12-t, mivel annak fajlagos abszorpciós rátája (SAR) meghaladja a törvényes határértéket. A Francia Nemzeti Frekvenciaügynökség munkatársai úgy vélik, hogy az okostelefon a megengedettnél jóval több elektromágneses hullámot bocsát ki, így annak haladéktalanul le kell kerülnie a boltok polcairól.

Az ügynökség nemrégiben 141 telefont vizsgált be fajlagos elnyelési tényező szempontjából, és ott volt közöttük a hároméves Apple zászlóshajó is. A szakemberek megállapították, hogy a készülék zsebre téve 5,74 wattot bocsát ki kilogrammonként. Az EU-s határérték 4 watt/kg. Az almás mobil a második próbatétel során megfelelt a követelményeknek, ebben az esetben a testtől 5 mm-re helyezett készülék SAR-értékét vizsgálták, ilyenkor a megengedett határérték 2 watt/kg.

A francia hatóság szerint az Apple-nek minden rendelkezésére álló eszközt be kell vetnie a probléma gyors megoldása érdekében, különben az összes európai országban elrendelik a készülékek visszahívását. A jó hír az, hogy Jean-Noel Barrot, Franciaország digitális gazdaságért felelős miniszterhelyettese úgy véli, az Apple képes lehet a problémát egy szimpla szoftverfrissítéssel orvosolni, és ezt várhatóan két héten belül meg is teszik majd.

A SAR-nak az Európai Unió által meghatározott biztonsági határértékei vannak, amelyek betartása megvédi a felhasználókat a rák kockázatától. Barrot a Le Parisien nevű orgánumnak azt nyilatkozta, hogy a Nemzeti Frekvenciaügynökség által gyűjtött adatokat el fogják küldeni más uniós tagállamok szabályozó hatóságainak is.

A miniszter úgy véli, hogy az új fejlemények komoly hatást gyakorolhatnak az Apple-re, de az igazság az, hogy a cég már több tízmillió példányt értékesített az okostelefon 2020-as bevezetése óta. A 12-es széria már gyakorlatilag megszűnt, és mivel épp most debütált az iPhone 15 sorozat, egy esetleges tiltás nem fogja jelentősen befolyásolni a vállalat eladásait. Feltéve, hogy az új modelleknek rendben vannak a SAR-értékei.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá