Gondok vannak a legújabb MacBook Próval

Sokan várták, hogy megérkezzen az Apple legújabb és egyben legerősebb MacBook-ja, ám sajnos rossz hírünk van számukra.Nem olyan lett, amit elvárnánk.

Az Apple MacBook Pro a széria csúcsát képviseli, mely elképesztő sebességet ígér, cserébe pedig mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte. A 15 colos gépet már 6 magos Core i9 processzorral tudjuk megvásárolni, és 900 ezer forinttól lehet hozzájutni.

A tesztekben kifejezetten jól szerepel az újdonság, csak hogy a valóságban más a helyzet, és ezt azóta többen is alátámasztották. A legerősebb modell Core i9-8950HK processzort tartalmaz, ami papíron 2.9GHz-en működik, és akár 4.8GHz-es sebességre is képes turbo boost segítségével. Jól hangzik ugye?

A gond azonban, hogy az Apple mérnökei nagyon alulbecsülték a processzor hőtermelését az új MacBook-ban. Igénybevétel esetén csak percekig bírja tartani a hivatalos specifikációját, majd rögtön utána 2.2 GHz-re veszi vissza a CPU sebességét a rendszer. Ez az úgynevezett throttling, mely a további melegedéstől és károsodástól próbálja védeni a processzort, így lejjebb állítja az órajeleket, ezzel pedig természetesen csökken a teljesítmény is.

Ami még aggasztóbb, hogy miután ez megtörténik, a visszavett órajeleken már nem képes megverni a tavaly modellt sem, és alulmarad pl. az Adobe Premier Pro-ban is. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt elkapkodta az Apple, és kicsit hamar adták ki a legújabb MacBook-ot, pedig lett volna még munka vele.

Sajnos ez nem olyan probléma amit egyszerű lenne orvosolni, így aki MacBook Pro vásárlásán töri a fejét, annak érdemes számolnia ezzel a dologgal, ami egy egymillió forintos gépnél elég kellemetlennek tűnik.

Forrás: Prohardver

Szólj hozzá