Gyorsabb lesz az orosz Glonass helymeghatározó rendszer

A Glonass orosz navigációs rendszer gyorsindítás funkcióval bővül 2019-ben. A különleges technika segítségével másodpercek alatt meghatározhatják koordinátáikat a támogatott eszközök.

Ez nagyon hasznos lehet például közúti balesetek helyének gyorsabb, pontosabb beazonosításában. Hasonlóan az amerikai GPS-hez, a műholdak aktuális pozícióját fogják megkapni az eszközök wifin vagy mobilinterneten keresztül. Az új rendszer az A-GLONASS nevet kapja majd (az angol assisted szóból).

Ez a technológia segít gyorsabban megtalálni a navigációs jeleket. A közúti balesetek során az ERA-GLONASS terminálok automatikusan elküldik a jármű pozícióját, de most még néhány helyen nehézkesen működnek: hidak alatt, alagutakban, vidéken.

A várakozásoknak megfelelően az A-GLONASS technológiát széles körben bevezetik majd az autós navigációkban, vasúti és városi közlekedési szervezeteknél, sürgősségi szolgálatoknál.

Andrej Lisenko független szakértő szerint a balesetek során minél gyorsabban meg kell találni a sérülteket, és ehhez nagyon fontos a modernebb technológiák használata.

Az ERA-GLONASS rendszer fedélzeti modulja baleset vagy vészhelyzeti hívás esetén automatikusan lekérdezi a gépjármű koordinátáit. Ehhez a GLONASS és a GPS koordinátákat is figyelembe veszi.

A jelenlegi előírások szerint hidegindítás esetén egy percen belül kellene meghatározni az eszköz pozícióját. Valós körülmények között azonban ez jóval több is lehet sajnos. Ez jelentősen hátráltatja az esetleges mentési munkálatokat.

Az A-GLONASS rendszer indítása 2019-re várható.

Forrás: iz.ru

Szólj hozzá