Jönnek az UHD filmek a torrentoldalakra

Eddig csak néhány UHD film került ki a megosztó oldalakra, de úgy tűnik ez változni fog, mivel elhárult az utolsó akadály is.

Nagyon sok filmkedvelő szerezte már be az UHD filmezéshez szükséges tévét, illetve lejátszót. Ezidáig azonban csak a Blu-ray filmeket megvásárolva tudták kihasználni a rendszerüket, mivel a torrentoldalakon alig-alig hozzáférhető ilyen felbontással rendelkező tartalom.

Az oroszok azonban úgy tűnik máris megoldást találtak a problémára, és megalkották a DeUHD nevű programot, amely képes kikerülni az AACS 2.0 védelemmel ellátott lemezek védelmét, és lementeni a tartalmukat. Jelenleg még nem minden Blu-ray olvasóval kompatibilis, illetve nem is minden lemezt képes beolvasni, de már ez is hatalmas áttörésnek számít. A szoftver 200 dollárba kerül, de van belőle próbaverzió is, ami az első 10 perc lementésére képes.

A lista folyamatosan bővülni fog, és várhatóan folyamatosan jelennek majd meg az újabb és újabb UHD filmek a torrentoldalakon. Magyarországon egyébként nem büntetik a torrentezést, de nem is támogatják, így megoszlanak a vélemények róla.

A filmrajongókat is meg lehet érteni, hiszen sokaknak nagyon komoly rendszerük van otthon (UHD TV vagy projektor, Dolby Atmos hangrendszer), és ők nem is szívesen járnak a mozikba, mivel a legtöbb itthoni mozi már meglehetősen elavultnak számít.

Aki esetleg nem tudná, egy UHD film négyszer több képpontból áll, mint a hagyományos Full HD tartalom. Ennek tükrében hatalmas minőségi előrelépés lehet, pláne a HDR szabvány elterjedése mellett, de azt jó tudni, hogy egy UHD film mérete akár a 60-70 GB-ot is elérheti.

Forrás: Torrentfreak

Szólj hozzá