Hatalmas bevételtől fosztja meg az Apple-t a Netflix

Úgy tűnik, hogy egyre több kiadó fordul el az Apple és a Google áruházától, és inkább megkerülik őket, mivel sokallják a nekik fizetendő jutalékot.

Ha egy cég szeretne betörni a mobilplatformokra, akkor nagyjából megkerülhetetlen az App Store és a Play Áruház, ezért cserébe pedig 30%-os sápot kell fizetniük. Ez nem kevés, ám a kezdetekben ezt mindenki önként vállalja. Na de mi történik, ha egy program már ismertté válik és rengeteget hoz a konyhára? Akkor bizony előbb-utóbb besokall a kiadó és megpróbál függetlenedni a rendszertől.

Így tett a Netflix is, akik nem támogatják tovább az iTunes-on keresztüli fizetést, inkább közvetlenül a saját fizetési oldalukra irányítják az újdonsült felhasználókat. Teljesen azonban még nem tudnak elszakadni, hiszen az előfizetésüket megújítók továbbra is fizethetnek az Apple rendszerén keresztül. Ez persze már közel sem akkora probléma, hiszen ha az adott felhasználó legalább egy éve előfizető, akkor már csak 15%-os jutalékot kell fizetniük a bevételből. A Netflix egyébként már a Google Play-en keresztüli fizetést is megszüntette, és senkivel sem kíván osztozni.

Ezzel együtt olyan cégekhez csatlakozott, mint a Spotify vagy az Epic Games, aki a Fortnite hatalmas bevétele miatt döntött úgy, hogy elkerüli az adózást. Utóbbi ráadásul egy saját Store-t is elindított, ahol mindössze 12%-os jutalékra tartanak igényt.

Kérdéses persze, hogy meddig tűri ezt az Apple és a Google, hiszen hihetetlen összegekről van szó. 2018-ban a Netflix 853 millió dollárt hozott az App Store-ban, amelyből kb. 256 millió dollár járt volna az Apple-nek. Az elsőre elég elképzelhetetlennek tűnik, hogy ekkora volumenű alkalmazásokat letiltsanak az áruházukból, ráadásul még így is kapnak némi jutalékot a már meglévő előfizetők után. Így tehát muszáj lesz valahogy megegyezniük, még mielőtt más vállalatok is vérszemet kapnának, hiszen még a kisebb bevétel is jobb, mint a semmi.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá