“Hivatalos” a Huawei első 16 colos Matebook laptopja

A most hivatalosan bemutatott Huawei Matebook 16 igazából nem egy teljesen új modell, mert már májusban leleplezték, de az európai piacon még csak most fog megjelenni. A készülék 16 hüvelykes, 3:2 képarányú IPS LCD képernyővel, valamint Ryzen APU-val kerül forgalomba, és mind külseje, mind hardveres jellemzői alapján az Apple azonos kategóriába tartozó termékeinek szeretne konkurenciát állítani. Hogy mekkora sikerrel? Az alábbiakból talán kiderül.

A vadonatúj notebook megjelenítője tehát 16 hüvelykes, az alkalmazott technológia IPS LCD, a felbontás pedig 2520 x 1680 beszélni 189 ppi-s pixelsűrűséget jelent. A megjelenítő 1500:1 kontrasztarányt, valamit 300 nites maximális fényerőt biztosít, támogatott a HDR megjelenítés mellett az sRGB színskála 100 százaléka is. Ráadásul a képernyő egy érintésérzékeny felület, amelyet ujjlenyomatokat taszító, edzett üveg bevonattal láttak el.

Választásunk függvényében a laptopot vagy Ryzen 5 5600H, vagy Ryzen 7 5800H Zen 3 architektúrás APU hajtja, vagyis egy olyan modul, amelyben a processzor és a grafikus vezérlő kvázi egybe van építve. Az előbbi 6, az utóbbi nyolc maggal bír, ami 12 és 16 logikai szálat jelent. A standard TDP 35 watt, de egy gombkombinációval aktiválni lehet a teljesítmény üzemmódot, ami ezt az értéket 54 wattra emeli.

Két 75 mm-es Shark hűtő ventilátor, két vastag hőelvezető cső és egy rézötvözetből készült hűtőborda igyekszik elvezetni a működés során keletkező hőt. A Ryzen APU-k mellé 16 GB kétcsatornás DDR4 RAM valamint 512 GB-os NVMe SSD kerül az összeszerelés során.

A Huawei Matebook 16 energiaellátását egy 84 wattórás akkumulátor biztosítja, amely a gyártói leírások szerint 12,5 órányi folyamatos videólejátszást tesz lehetővé. A laptop mellé csomagolnak egy 135 wattos gyorstöltőt, amely mindössze 15 perc alatt annyi energiát tölt az akkumulátorba, amely elegendő 3,5 óra irodai munkához. Mivel a töltő USB-C szabványú, a SuperCharge támogatással rendelkező Huawei okostelefonokkal is használhatjuk.

Az egyik oldalon két USB-C port található, amelyekhez egy teljes méretű HDMI és egy 3,5 mm-es fejhallgató/mikrofon kombinált port társul be. A másik oldalon két USB-A típusú, 3.2 Gen1 szabványú port foglal helyet. A noteszgép 2 wattos sztereó hangszórókkal rendelkezik, amelyek a billentyűzetet szegélyezik, de kapunk két beépített mikrofont is. A mesterséges intelligenciára épülő zajszűrés nem csak a környezeti zajokat tompítja, de hívások során a visszhangot is képes csökkenteni. Ami a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti a készülék Wi-Fi 6 (ax) és Bluetooth 5.1 támogatással egyaránt rendelkezik.

A PC-Smartphone Collaboration lehetővé teszi, hogy okostelefonunkat a laptophoz csatlakoztassuk, és akár három telefonos alkalmazást futtassunk a készülék kijelzőjén. Ezeket billentyűzettel és egérrel is vezérelhetjük, szerkeszteni lehet a telefonon lévő dokumentumokat, és mindössze egy sima húzással át lehet vinni a fájlokat az egyik eszközről a másikra. A táblagépeket Wi-Fi kapcsolaton keresztül is csatlakoztatni tudjuk, nem csupán USB vezetékkel, és simán lehet őket másodlagos képernyőként, vagy beviteli eszköz gyanánt használni.

Ami a billentyűzetet illeti, a numerikus rész ezúttal elmarad. A klaviatúra alatt egy egészen nagy méretű touchpad található, amelynek tetejét strapabírónak tűnő matt üveg borítja. A Huawei laptopja mindössze 17,8 mm vastag, és 1,99 kg-ot nyom.

Nem tudni, hogy pontosan mikor helyezik forgalomba a Huawei Matebook 16-ot, de az árazás már ismert. A Ryzen 5 5600H kiadás 1100 euróba kerül majd, míg a Ryzen 7 5800H 1200 eurót kóstál majd, ami magyar valutára átszámítva 393, illetve 429 ezer forintot jelent.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá