Hivatalos a PCI Express 7.0

A PCI Express 5.0 először 2017-ben mutatta meg magát a nagyközönségnek, de még mindig csak most kezd elterjedni. Az AMD AM5 és az Intel LGA1700 foglalat is támogatni fogja, viszont jelenleg csak néhány kompatibilis alaplap es processzor van a piacon. Ennek ellenére a minap PCI-SIG bemutatta a szabvány hetedik generációját, vagyis a PCI Express 7.0-t, ami elképesztő sávszélességet kínál.

Az új PCIe szabvány végleges specifikációi majd csak 2025 környékén állnak össze, az első kompatibilis alkatrészek és eszközök pedig 2027 környékén jelenhetnek meg. Persze mielőtt erre sor kerülne a PCI Express 6.0 fog megjelenni, amelyet bizonyos szerver alkatrészek már jövőre is támogatni fognak.

A nem túl távoli jövőben olyan hardveres komponensekkel dolgozhatunk majd, amelyek lenyűgöző sávszélességre lesznek képesek. A PCI Express összes eddigi generációja képes volt megduplázni az előző iteráció sebességét. Ez azt jelenti, hogy a majd csak jövőre és akkor is csupán professzionális eszközökben megjelenő 6.0 kétszer olyan gyors lesz, mint azok a PCIe 5.0-s alkatrészek, amelyeket hamarosan te magad is beszerezhetsz. Na ennek a négyszeresét kínálja a most leleplezett 7.0 szabvány.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a PCIe 7.0 32 GB/s sebességű adatátvitelt tesz lehetővé egyetlen kétirányú kapcsolaton keresztül. Ez ugyanolyan gyors, mint egy teljes 16x-os PCIe 3.0 kapcsolat, amely eddig csak a nagy teljesítményű grafikus kártyák esetében számított szokványosnak.

A PCI Express 7.0 esetében a maximális sávszélesség 512 GB/s, amennyiben a kapcsolat 16x-os. A most leleplezett PCIe 7.0 az eggyel korábbi verzióval bevezetett PAM4 jelátvitel fogja alkalmazni. Összességében véve az új generáció megtervezésekor a legfontosabb az energiahatékonyság javítása, a késleltetés alacsony tartása és a korábbi szabványokkal való visszafelé kompatibilitás volt a három a legfontosabb szempont.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá