Hivatalos a Sony WH-1000XM5 zajszűrős vezeték nélküli fejhallgató

A Sony végre hivatalosan is bemutatta prémium zajszűrős vezeték nélküli fejhallgatóinak legújabb generációját, vagyis a WH-1000XM5-öt, amely a korábbi WH-1000XM4-et váltja. Drámai fordulatok nem történtek, de azért akadnak változtatások és fejlesztések, és sajnos egy vastagabb árcédula is.

A fejhallgató egy új hengeres formájú és vékonyabb kialakítású fejpántot kapott, fokozatmentesen csúsztatható kialakítással. Habár a fülkagyló továbbra is mozgathatóak oldalirányban, befelé már nem lehet őket hajtani, mint az előző modellnél. Hogy ez még véletlenül se okozzon gondot, jóval nagyobb keménytok jár majd az XM5 mellé.

A WH-1000XM5 egy vadonatúj, 8 mikrofonból álló rendszert kapott, amelyet két QN1 hangprocesszor egészít ki. A japán gyártó szerint ezeknek a komponenseknek köszönhetően sokkal jobb zajszűrésre lehet számítani, mint amilyenre az előd képes volt, állítólag ezt különösen a közép – és a magas frekvenciákon fogjuk majd észrevenni.

A fejhallgatók belsejében új driverek kerültek, amelyek 40 helyett ezúttal 30 mm-es átmérővel bírnak, de a Sony szerint javult a frekvenciaválasz, és hiába a kisebb méret, az új meghajtók természetesebb hangminőséget biztosítanak. A fejhallgató továbbra is támogatja a megszokott Bluetooth kodekeket, az SBC mellett az LDAC és az Apple által használt AAC is kompatibilis. Nagy kár egyébként, hogy a japán gyártó nyugdíjazta az aptX-et, de hát a Sony már csak az ilyen érdekes döntéseiről híres.

A WH-1000XM5 belsejében lévő elektronika a Bluetooth 5.2 kapcsolatokat is támogatja, a készülék képes több eszközhöz is csatlakozni egy időben, támogatja a Google Fast Pair és Windows Swift Pair megoldásokat, továbbra is használható a gesztusvezérlés, illetve elő tudjuk hívni a különböző platformok virtuális asszisztenseit.

A vadonatúj fejhallgató névleges üzemideje 30 óra bekapcsolt zajszűrés mellett, ha kikapcsoljuk ezt a funkciót, akkor akár 40 óra is lehetséges egyetlen feltöltéssel, amely továbbra is USB-C csatlakozón keresztül történik.

A WH-1000XM5 elődei sem voltaképpen olcsók, de a mostani modell rájuk is rátesz egy lapáttal, a hivatalos vételára ugyanis 400 dollár (cirka 148 ezer Ft), ami 50 zöldhasúval több, mint amibe az XM4 került. A fejhallgató fekete és ezüst színben kerül majd forgalomba, a hazai árat egyelőre nem tudjuk, de szinte biztosra vehető, hogy nálunk is vastagon fog majd a japán cég ceruzája.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá