Hivatalos az iPhone 14 széria

A mai Far Out nevű online eseményen bemutatásra került az iPhone 14 széria, négy vadonatúj készülékkel. Az alapmodell mellett kapunk egy méretes Plus variánst, a Pro kiadások esetében egy kapszula alakú kivágás váltja a notchot, megújultak a kamerák is, illetve a műholdas kommunikációról szóló szóbeszédek is igaznak bizonyultak. Lássuk tehát a részleteket!

Kezdjük akkor a szomorú hírrel: nincs több mini kiadás, valószínűleg az almás gyártó is belátta, hogy csak egy kisebb, de legalább hangosan követelőző réteget vonzanak az ilyen ultrakompakt mobilok. Viszlát egérmozi! Az új szérián belül a legkisebb modell az iPhone 14 a maga 6,1 hüvelykes kijelzőjével és egyben ez a modell a legolcsóbb. Az árakat hagyjuk a végére, legalább addig sem leszel rosszul. A másik nem-Pro modell az iPhone 14 Plus, amely 6,7 colos kijelzővel és a legjobb akkumulátorral rendelkezik, ami egy almás mobilon valaha volt,  ez a kijelentés a Pro modellekre is érvényes.

A gyártói ígéretek értelmében a készülékkel 26 órán keresztül nézhetünk videókat, míg az alapmodell esetében csak 20 órán át tehetjük ugyanezt, ráadásul a megnövelt méret lehetővé tette azt is, hogy fejlesszenek a hűtési rendszeren, amelynek azonnal érezhető hatásai lesznek a teljesítményre vonatkozóan. Ezt a bizonyos teljesítményt ugyanaz az A15 Bionic lapkakészlet produkálja, amely a tavalyi modellek belsejében szolgálatot teljesített, de ezúttal egy ötmagos grafikus vezérlővel, ami tavaly csak a Pro variánsokban volt. A korábbi nem-Pro modellekhez képest 18 százalékkal jobb grafikus teljesítményre lehet számítani.

Az Apple tavaly az élen volt, már ami a számítási teljesítményt illeti, de azt állítják, hogy az újdonságoknak a régi chippel együtt is teljesítménybeli előnye van bármely mostani, Android rendszert futtató okostelefonnal szemben. És ennek a megnövelt teljesítménynek egy részét a fotózás minőségének javítására fordították. A nem-Pro iPhone 14 készülékek továbbra is 12 megapixeles kamerákat használnak. Az elsődleges érzékelő 1,9 µm-es pixelekkel rendelkezik és megnövelt, f/1,5 rekeszértékkel bír. Az újításoknak köszönhetően az új modul képes az iPhone 13 kamerájához viszonyítva 49 százalékkal több fényt rögzíteni.

Szoftveres oldalon is történtek komoly előrelépések, a képfeldolgozás immáron az Apple által Photonic Engine-nek nevezett, Deep Fusionre épülő fejlesztés feladata. Az új motornak köszönhetően a kedvezőtlen fényviszonyok között lőtt fotók állítólag 2x jobb minőségűek lehetnek – az iPhone 13-hoz viszonyítva -, ha az előlapi kamerával készülnek , a javulás szintén 2x-es az ultraszéles látószögű, valamint 2,5x-es az elsődleges kamera esetében. Az egyik újítás az úgynevezett Action Mode, amely akciókamerákat hivatott helyettesíteni, jobb stabilizációt biztosít, így nincs szükség gimbalra, és támogatja a Dolby Vision HDR-ben történő videórögzítést is. A kamera azonban továbbra is legfeljebb 4K felbontásban képes mozgóképet felvenni, 60 fps képkockasebességgel.

Az alapmodelleknek még is notchon virít az előlapi kamerája, viszont az új TrueDepth szenzor mostantól autófókusz képességekkel is rendelkezik. A hardveres fejlesztéseknek köszönhetően a modul 38 százalékkal több fényt képes érzékelni, kedvezőtlen fényviszonyok között. Ez nyilván az f/1,9-es rekeszértéknek is köszönhető, korábban f/2,2 volt az apertúra.

Az új iPhone készülékek egyik legnagyobb újítása a műholdas üzenetküldés, amely mindenféle vaskos antennák nélkül valósul meg. Ez az opció csupán szöveg alapú üzenetek továbbítására biztosít lehetőséget, és elsősorban vészhelyzetekben használható. A kommunikáció kétirányú, vagyis a felhasználó értesítést kaphat, ha a segítség már elindult.

A Find My alkalmazás képes lesz arra is, hogy megosszuk tartózkodási helyünket az ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal, így ők is nyomon tudnak követni bennünket, ha a civilizációtól messze kóborolunk. A mobilokkal segítségkérő üzeneteket állíthatunk össze, amelyekkel leírhatjuk az aktuális helyzetünket, környezetünket és a szituációt, amiben vagyunk, mindezt néhány  kérdés megválaszolásával. Tiszta égbolt alatt az üzenet nagyjából 15 másodperc alatt továbbítható, de fás környezetben a folyamat akár több percet is igénybe vehet. A műholdas szolgáltatás novemberben indul, egyelőre csak az amerikai és a kanadai iPhone-tulajdonosok számára, akik két éven át ingyenesen élvezhetik ezt a szó szerint életmentő lehetőséget.

A vadonatúj készülékek tudják ugyanazt az ütközés-érzékelés funkciót, amire a most bemutatott Apple Watch órák is képesek. Az USA-ban meg lehet majd vásárolni a mobilokat csak eSIM kapcsolódással, vagyis működésükhöz már nem szükséges egy fizikai hálózati kártya. Az okostelefonok forgalmazása szeptember 9-én indul. Az iPhone 14 magyarországi kezdőára 449 990 forint. A Plus variáns már 499 990 forintos áron megkapható, csak győzzük kifizetni.

Természetesen a Pro modellek is frissültek, amelyek új kamerákat, teljesen megújult notchot, valamint friss lapkakészletet kínálnak. A mobilok tudják ugyanazt a műholdas kapcsolódási trükköt, amit az alapmodellek, így erre már nem vesztegetnénk az értékes karaktereket.

Az előlapra pillantva máris meglátjuk az első komolyabb újítást, a korábbi széles szenzorszigetet egy kapszula alakú kivágás váltja. A közelségérzékelő ezúttal a megjelenítő mögött található, rejtve, az új kialakítást pedig az tette lehetővé, hogy a képrögzítő egységek 30 százalékkal kisebbek.

Az apró, vérnyomáscsökkentő-gyógyszert idéző kivágás a Dynamic Island névre hallgat, a szomszédságában lévő pixelek mindenféle dinamikus effektusok révén megváltozhatnak, ilyenkor értesítéseket jelenítenek meg, illetve a különböző felugró menük segítségével tudjuk az éppen zajló folyamatokat – zenelejátszás és hasonlók – irányítani. Az alkalmazásfejlesztők számára nyitva van a lehetőség, hogy ők is kihasználják a dinamikus sziget által biztosított lehetőségeket, vagyis egyre több applikáció fogja támogatni ezt az újítást.

A kijelzők képátlója továbbra is 6,1 és 6,7 hüvelykes, de a Pro és a Pro Max modelleken a maximális fényerő mostantól elérheti az akár 2000 nitet is. A képfrissítés  egészen 1 Hz-re lecsökkenhet, vagyis az always on display funkció végre megérkezett az iPhone mobilokra, igaz csak a Pro modellek biztosítják ezt a lehetőséget.

A hátlapi elsődleges kamera ” quad-pixel” érzékelővel rendelkezik, ami az Apple mobilokon újdonságnak számít, de az Androidos készülékek esetében már régóta alkalmazott megoldás. Az érzékelő 48 megapixeles, de alapértelmezés szerint 12 megapixeles fotókat készít. A kamera f/1,78-as rekeszértékkel bír, és 1,22 μm-es pixelmérettel az összevonás előtt – ami 2,44 μm-es lesz a képpontok összevonását követően.

A nagy felbontású elsődleges képrögzítő lehetővé teszi, hogy egy új, 2x-es zoomolást alkalmazzunk, középen történő kivágással, ami nem mellesleg ideális lehet a portré módban készített fotók rögzítésekor is. A kamerakészlet részét képezi egy vadonatúj 12 megapixeles, ultraszéles látószögű modul is, amely méretes, 1,4 μm-es pixelekkel rendelkezik, amelyeknek köszönhetően részletgazdagabb képeket készít, ráadásul a makró felvételek is sokat javulnak. A harmadik összetevő ugyanaz: a 3x telefotó modul optikai képstabilizátorral bír.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max modellek belsejében az A16 Bionic végzi a számításokat, amely egy 6 magos CPU-val rendelkezik, két teljesítménycentrikus és négy energiahatékony maggal. A processzor állítólag 40 százalékkal gyorsabb, mint bármi, amit a konkurencia kínál, viszont az előző generációhoz viszonyítva 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A konstrukció részét képezi még egy 16 magos Neural Engine, valamint egy ötmagos GPU, ami 50 százalékkal nagyobb memória sávszéllel büszkélkedhet.

Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max fekete, ezüst, arany és sötétlila színben lesz kapható 128, 256, 512 GB és 1 TB tárhellyel. Az okostelefonok előrendelése szeptember 9-én indul, a forgalmazás pedig szeptember 16-án kezdődik. A hazai áraktól valószínűleg rosszul leszel: az iPhone 14 Pro indulóára 569 990 forint, a Pro Max pedig egyenes pusztító, 629 990 forintos áron lesz beszerezhető. Lassan olcsóbb lesz kiutazni külföldre és ott megvenni, plusz legalább kirándulunk egyet…

Forrás: GSMArena és GSMArena

Szólj hozzá