Már nem az Apple a világ legértékesebb vállalata!

Elég komoly lejtmenetben van jelenleg a tech szektor, melynek érdekes következménye, hogy megtörtént az, amire senki sem számított, és elvesztette elsőségét az Apple.

Nem irigyeljük a tech vállalatok befektetőit, hiszen teljesen megborult a piac. A kriptovaluták mellett a ezen cégek részvényei is folyamatosan veszítenek az értékükből, és nem kivétel ez alól az Apple sem, amely már sok éve birtokolta a világ legértékesebb vállalatának címét.

Augusztusban még elképesztő módon emelkedtek a részvényeik, és ők lépték át először az 1 billió (vagyis ezer milliárd) dolláros határt, egész pontosan 1.12 billión tetőzött a cég értéke. Ezek után jöttek a hírek, miszerint az idei iPhone széria nem annyira kelendő, ezért pedig csökkentették a rendeléseket, és valószínűleg ezek is közrejátszottak a lejtmenetben.

Még 2010-ben előzték meg a Microsoftot, amely most visszavette az elsőségét. Hétfőn az Apple piaci értéke 805 milliárd dollár volt, míg a Microsoft 807 milliárd dolláron zárt. Érdekes módon az előzést nem egy kiugró növekedésnek köszönhetik, hanem annak, hogy az ő részvényeik kevesebbet veszítettek az értékükből ez elmúlt időszakban.

Az Apple értékpapírjai ugyanis több, mint 25%-ot csökkent az utóbbi hónapokban, és állítólag már a befektetők is elkezdtek aggódni. A vörös októberként emlegetett időszakot gyakorlatilag minden tech cég megsínylette, ám összességében a Microsoft jóval kisebbet bukott a riválisoknál.

Forrás: FastCompany

Szólj hozzá