Igazi BestBuy lett az AMD két új gazdaságos Ryzen processzora

Az AMD nagyon magára talált a Ryzen szériával, és az Intelnek egyelőre nagyon nehéz dolga van, hogy bármilyen szegmensben is felvegye velük a versenyt, az újabb processzorok pedig tovább mélyítik majd ezt a szakadékot.

Amikor az AMD bejelentette a Ryzen 3 két új tagját, már sejteni lehetett, hogy a Ryzen 3 3100 és a Ryzen 3 3300x modell is népszerű lesz, hiszen olcsón kínál majd korrekt teljesítményt. Végre az első teszteredmények is befutottak, és ez alapján bizony hozzák az elvárt eredményeket. A részletes tesztet az Anandtech oldalán tekinthetitek meg.

A két processzor között a magok sebességében kell keresni a különbséget, hiszen mindkettő 4 maggal és 8 szállal rendelkezik. A 3100-es változat 3.6 Ghz-en pörög, amelyet 3.9 Ghz-ig képes felturbózni, míg a nagy tesó esetében 3.8/4.3 Ghz-et kapunk. Az L2 cache 2MB, míg a az L3 cache 16 MB mindkét esetben.

A tesztek nagyon meggyőzök lettek, és gyakorlatilag még a kisebb változat is hozza a néhány évvel ezelőtt még csúcsnak számító I7-7700K eredményét. Figyelembe véve, hogy a Ryzen 3 3100 99 dollárba kerül (40 ezer Ft), így nagy vétel lehet majd azoknak, akik olcsón gamer gépet építenek. A Ryzen 3 3300X (120$) egyébként 10-15%-kal gyorsabb, cserébe a 20 dolláros felárért.

Ezzel az AMD elérte, hogy gyakorlatilag minden szegmensben van egy remek ár-teljesítménnyel rendelkező processzora, amely köré bőven lehet akár munkaállomást, akár pedig gamer gépet építeni. Kíváncsian várjuk mit lép erre az Intel, hiszen hamarosan megérkezik az intel i3-10100, amely a 120$-ba kerül majd, tehát pont a Ryzen 3-ak ellenfelének szánja őket a cég.

Forrás: Anandtech

Szólj hozzá