Így fogják hívni az Apple kevert valóság operációs rendszerét

A szivárogtatók és a bennfentesek úgy vélik, hogy az Apple 2023-ban be fogja mutatni első kevert valóság headsetjét. Keringtek már különböző változatok a hírekben, de most állítólag az almás cég megtalálta az eszköz által futtatott operációs rendszer végleges nevét – legalábbis így tudja Mark Gurman, a Bloomberg újságírója.

Pedig úgy hallottuk, hogy talán realityOS vagy rOS lesz a kevert valóság headset által futtatott operációs rendszer neve, de Gurman szerint ezeket a neveket elvetették, a platform az xrOS elnevezést fogja kapni. Egy mixed-reality headset képesa virtuális és a kiterjesztett valóság funkcióit, lehetőségeit is felajánlani a felhasználó számára. Egy VR-eszköz mesterséges környezet hoz létre komputergrafika segítségével, míg az AR cuccok adatokat és képeket helyeznek a körülöttünk lévő térbe. Ezek közül mindkettőt tudni fogja az Apple felszerelése.

Az Apple számára ez lesz a legújabb piac, amire belépnek, utoljára új termékkategóriával akkor jelentkeztek, amikor bemutatták az Apple Watch okosórát 2015-ben. Megérte nekik rálépni erre az új ösvényre, mert a legutóbbi negyedéves jelentés szerint a viselhető, illetve az otthoni eszközöket készítő részlegük sokkal több eladást produkált, mint az iPad, és csak kicsivel maradnak el a Mac-es divíziótól.

Mark Gurman cikke szerint a kevert valóság headsetnek saját applikációboltja lesz, ahonnan az Apple által fejlesztett alkalmazások platform-specifikus változatait is le tudjuk majd tölteni, vagyis lesz xrOS verziója a Térképek, illetve az Üzenetek applikációnak, de készítenek Facetime-ot is. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a végén Tim Cook váltja majd valóra Mark Zuckerberg Metaverzumos álmát.

Ehhez egyébként minden technológiai feltétel adott. Az almás cégnek egyébként már van tapasztalata a kiterjesztett valóságot illetően, gondoljatok csak a LiDAR szenzorokkal ellátott iPhone és iPad készülékekre, amelyek képesek háromdimenziós szkennelést készíteni környezetükről, ahova virtuális tárgyakat is be tudnak illeszteni. Az előzetes jelentések szerint ez a bizonyos kevert valóság headset is fel lesz szerelve LiDAR érzékelőkkel.

Abban még egyelőre nem lehetünk biztosak, hogy milyen néven kerül majd forgalomba a vélhetően méregdrága headset, de az Apple pár hónappal ezelőtt levédette a Reality One és a Reality Pro kifejezéseket. Azt nem tudni, hogy az operációs rendszer nevének megváltoztatása kihatással lesz-e a készülék elnevezésére, de az sem lehetetlen, hogy az Apple végül visszatér a korábban emlegetett realityOS-hez.

Forrás: Bloomberg

Szólj hozzá