Így működik a Xiaomi Mi 10 Lite Zoom periszkópos kamerája

A Xiaomi Mi 10 Youth Edition jelenleg az egyik legmegfizethetőbb, és egyben legvékonyabb okostelefon, ami periszkópos kamerával rendelkezik. A gyártó nem sokkal a bemutató után most közzétett egy ismertetőt, ami részletesen leírja, mire képes a mobil, ami a nemzetközi piacokra Xiaomi Mi 10 Lite Zoom néven juthat majd el.

Valószínűleg már ismeritek a gyújtótávolság fogalmát, amivel az egyes kamerák zoomolási képességeit jellemzik, lényegében a lencse és a szenzor közötti távolságot jelenti, amely arányos a lencse és a megörökíteni vágyott tárgy közötti távval. A mai modern okostelefonok nem valami vastagok, még a képrögzítő egységeknek szánt dudorral együtt sem szoktak vastagabbak lenni 10 mm-nél, így aztán a hagyományos lencsék gyújtótávolsága értelemszerűen korlátozott, erre a problémára nyújtanak megoldást a periszkópos kamerák. Mivel beljebb nem lehet menni, így a rendszer jön úgymond kijjebb, és teszi lehetővé a megnövelt zoomolási képességeket.

A periszkópos kamerák egyik legfontosabb alkatrésze egy prizma, ami 90 fokos szögben veri vissza a fényt, így sokkal nagyobb fókusztávolságot tesz lehetővé. A prizma egyébként szerepet játszik az optikai képstabilizációban is, mint ahogyan a szemléltető videóban is látható itt lentebb.

A Split OIS, vagy durván fordítva osztott optikai stabilizátor a prizmát egy tengely mentén mozgatja, így stabilizálva a felfelé és lefelé irányuló mozgást, míg az öt elemből álló lencsét arra használja, hogy a prizma és a szenzor között enyhítse a horizontális mozgásból eredő minőségromlást.

Ez a rendkívül összetett rendszer még így sem mondható túlságosan vékonynak, de a Xiaomi periszkópos konstrukciójában D-kivágású lencsék vannak, ezek pedig 7,6 százalékkal karcsúbbak, mint a hagyományos kialakításúak. Ez nem teljesen újdonság, példának okáért az Oppo Reno 10x Zoom is ilyen lencsékkel dolgozik, habár a Xiaomi egy milliméterrel vékonyabbra tudta faragni a saját mobilját.

Végül pedig kapunk egy 122 mm-es lencsét optikai zoommal felvértezve, ami simán belefér egy 7,9 mm-es vastagsággal rendelkező okostelefon házába. A mobil Xiaomi Mi 10 Lite Zoom-ként kerül majd a nemzetközi piacon forgalomba, és bár a kínai gyártó egyelőre nem tette közzé a készülék hivatalos árát, a spekulációk szerint nagyjából 420 euróért lehet majd megvenni, ami valamivel kevesebb, mint 150 ezer forintot jelent.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá