Immár biztos, hogy jövőben a gyártóknak egységesíteniük kell a mobiltöltőket

Ahogy arról már hamarabb hallani lehetett, az EU szeretné egységessé tenni a mobiltöltőket, és immáron a döntés is megszületett erről, a dolog legnagyobb vesztese pedig egyértelműen az Apple lesz.

Az Európai Parlament elsöprő fölénnyel fogadta el az egységesítéssel kapcsolatos indítvány, hiszen 582-en szavaztak mellette, és mindössze 40-en ellene. Most már a bizottságon a sor, hogy lefektessék a szabályokat, és akár már júliustól elkezdhetik ezek bevezetését. Ez elsőre elég korai időpontnak tűnhet, ám bizonyára lesz majd valamilyen türelmi idő a gyártókkal kapcsolatban.

Érdekesség, hogy a vezetéknélküli töltést is szorgalmazni fogják, ráadásul itt is egységesítés várható, és arra törekednek, hogy amennyiben egy ilyen töltő vásárolunk, akkor az bármelyik mobillal képes legyen együttműködni, amelyik támogatja a szabványt.

A szabványosításból nem csak a felhasználók profitálnak majd, de a környezetünk is “fellélegezhet” egy kicsit, hiszen a régi töltők állítólag évi 51.000 tonna hulladékot jelentenek. A döntés legnagyobb vesztese az Apple, hiszen ők a saját fejlesztésű Lightning csatlakozójukat használják, és véleményük szerint az egységesítés az innováció rovására megy majd.

Az EU a jövőben egyértelműen az USB-C csatlakozó használatát teszi majd kötelezővé, amely egyedül a cupertinói céget állíthatja kihívások elég. A több gyártó már egy ideje váltott, és mindössze az olcsóbb mobiloknál használ eltérő csatlakozót (micro-USB), így nekik nem okoz majd problémát a szabályozás.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá