iPhone 7 vagy iPhone 8 – megéri váltani?

Lecsengett már az új iPhone-ok bevezetését követő vásárlási láz, így úgy gondoltuk, ideje összehasonlítani az iPhone 7-et utódjával ­– a sokáig iPhone 7S-ként emlegetett – iPhone 8-cal.

Amikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy megéri-e váltani vagy maradjunk inkább régi telefonunknál, mindenki más kritériumok mentén mérlegel – írásunkban arra törekedtünk, hogy végig vegyük a mindenki által fontosnak vélt döntési pontokat, segítve ezzel a választást.

Szép, szép, de szebb a kép?

A közösségi platformok világában a telefonok egyik legfontosabb tulajdonsága talán az, hogy milyen képeket készíthetünk velük (hogy majd büszkén mutogathassuk ismerőseinknek legújabb alkotásainkat).

A két vizsgált telefon kamerája között hardver szempontjából az Apple semmit sem változtatott, viszont a szoftveres javításoknak hála az iPhone 8 képminősége javult. Az új színszűrő, a nagyobb színmélységű képpontok és a fejlettebb optikai képstabilizálás szebb képeket eredményeznek elődjéhez képest.

Mutatjuk is, mit jelent mindez a valóságban:

 

Esztétikai ráncfelvarrás (?)

Az igazi újítás az iPhone 8 külsejét tekintve észlelhető: a telefon többek között visszahúzódó antenna csíkokat kapott, miközben az egész hátlapot alumínium helyett üveggel helyettesítették.

Ennek a változtatásnak esztétikai értékén kívül két hatása is van: a készülék valamelyest nehezebb lett az üveg nagyobb súlyának köszönhetően, illetve a telefon pár mm-el szélesebb is lett elődjénél.

Az újítás eredménye tehát egy szebb külső, amire viszont jobban is kell vigyázni, hiszen a sérülékeny (és drágább) anyaga miatt még inkább ajánlott iPhone tokot tenni rá.

A színválaszték kedvelői számára ugyanakkor az iPhone 7 lehet a jobb választás, mivel az hat színben (rozé arany, ezüst, arany, fekete, jet black és (PRODUCT)RED) is elérhető, míg az iPhone 8 ezzel szemben csak asztroszürke, ezüst és arany variációkban kapható.

~1 órával tovább bírja

A telefonok vékonyítása mellett sokszor olvashatjuk, hogy csökken az akkumulátor élettartama. Szerencsére az iPhone 8-nál nem így történt.

Mit jelent ez?

A tomsguide.com tesztje alapján folyamatos internetezés mellett körülbelül 1 óra különbség tapasztalható az iPhone 7 és az iPhone 8 üzemideje között – az előbbi 9 órát bírt, míg az utóbbi 54 perccel többet.

Az összevetésnél azt sem szabad elfelejteni, hogy az iPhone 8-hoz az ún. fast charging opció is elérhető a speciális, Apple-gyártotta kábel segítségével. Kellemetlen pont viszont, hogy a kábel nem jár alapértelmezetten a készülékhez, azt 30$-ért cserébe szerezhetjük be a hivatalos üzletekből.

Na de mennyi az annyi?

Természetesen az egyik legfontosabb kérdés mindig a termék ára. Az iPhone 8 128 GB-os verziója a cikk írásakor (2017.02.17.) 321 900 forintért érhető el az Apple hivatalos oldalán, míg az iPhone 7 128 GB-os modellje 246 900 forintba kerül.

Persze ennél olcsóbban is hozzájuthatunk a készülékekhez, ha használtan vagy kisebb GSM boltokban vesszük meg a modelleket, tehát érdemes körülnézni vásárlás előtt.

Akkor tehát iPhone 7 vagy iPhone 8?

Az iPhone 8 sok szempontból eltér elődjétől, de eget rengető változás valójában nincs a két telefon között.

Ha számodra kiemelten fontos az iPhone-oddal készített képek magas minősége, a megújult design és a valamennyivel hosszabb üzemidő, akkor érdemes lehet iPhone 8-ra váltanod (már ha van erre szabad 60-70 000 forintod).

Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy mindkét modell élenjárónak számít az okostelefonok piacán, így bármelyiket is választjuk, biztosan nem fogunk csalódni!

Forrás: TutiTartozékok

Szólj hozzá