Kamu HDR-t tudnak csak az iPhone 8 modellek

Érdekes tények kerültek napvilágra, miszerint hiába reklámozzák HDR támogatással az iPhone 8-as készülékeket, igazából ezek a készülékek nem is felelnek meg kritériumoknak.

Ahogy azt sejteni lehetett már a TV-k kapcsán is, ahhoz, hogy HDR videót nézhessünk, elég sok kritériumnak meg kell felelni, de ami a legfontosabb, hogy ezt támogató kijelzőre van szükségünk. Aki esetleg nem ismerné a kifejezést, ez a High Dynamic Range rövidítése, és segítségével nagyobb színtér és fényerő érhető el, ezáltal jobb a részletesség, és jóval kontrasztosabb képet kapunk. Egy átlagos kijelző 250-300 nit körül elfogy, ennyi a maximális fényereje, míg egy komolyabb HDR képes típus akár 1000 nit fényerősség felé is tud menni, így sokkal kontrasztosabb képet kaphatunk.

Természetesen a kontraszt nagyrészt múlik a fekete szín mélységén, nem véletlen, hogy az eddig bejelentett HDR képes telefonok többsége Super AMOLED kijelzőt kapott. Ilyen a Samsung Galaxy S8 széria, a Note 8, az LG V30 vagy az iPhone X.

Na de mit keres ebben a listában az iPhone 8 és 8 Plus? Igazából semmi keresnivalójuk itt, és bár valószínűleg a szoftveres támogatás miatt képesek lehetnek látszólag jobb képet nyújtani az átlagnál, közelében sincsenek a fent említett készülékeknek, ha HDR videózásról van szó, ugyanis a kijelző hardveresen nem támogatja ezt.

Az AMOLED kijelzővel ellátott telefonok kontrasztaránya gyakorlatilag végtelen, mivel a feketéjük tökéletes (1.000.000:1-es kontrasztarányt szoktak emlegetni). Ezzel szemben az iPhone 8-as széria által használt IPS kijelző feketéje nem olyan mély, ezért a kontrasztarány ilyen kijelzőknél maximum 1200:1 körül van, így nem is igazán élvezhető rajta az ilyesfajta tartalom.

Ahhoz egyébként, hogy valódi HDR tartalmat lássunk, meg kéne felelnie a kijelzőnek egy bizonyos kontrasztaránynak, fényerősségnek, és színtér lefedettségnek. Ezek hiányában trükközésről van szó, mivel normál esetben ha a kijelző nem támogatja a HDR funkciót, akkor nem is láthatnánk ilyen tartalmat rajta, és ehelyett a sima nem HDR verziót jelenítené meg. Az Apple egyébként meg is erősítette ezt, miszerint az iPhone 8 szérián a felhasználók látni fognak fognak némi minőségjavulást HDR videók esetén, de nem teljes értékű HDR képet kapnak. Ezt csak a jubileumi AMOLED kijelzővel szerelt iPhone X készülék tudja a jelenlegi kínálatukból.

Forrás: Mashable

Szólj hozzá