Jól fogy az iPhone, hanyatlik a Mac – derül ki az Apple pénzügyi jelentéséből

Az Apple nemrég megosztotta fiskális jelentését a negyedik pénzügyi – tehát nem naptári -negyedévre vonatkozóan. Ez az időintervallum szeptember 30-án ér véget, és a számok alapján az almás vállalatnak igencsak jól megy a dolga. Erős iPhone eladások, illetve óriási, a szolgáltatásokból származó bevételek jellemezték ezt az időszakot. A Mac helyzete viszont már kevésbé rózsás.

Az Apple összesen 89,5 milliárd dollárnyi bevételre, illetve 22,9 milliárd dollárnyi haszonra tett szert a negyedév alatt. A bevétel mindössze egyetlen százalékkal szerényebb, mint tavaly ilyenkor, viszont a nettó bevétel 10 százalékkal nőtt éves szinten. A legújabb iPhone okostelefonok 43,8 milliárd dollárnyi nettó árbevételt produkáltak, és lényegében összehozták az almás vállalat teljes negyedéves bevételének közel 49 százalékát.

A másik jól teljesítő szektor a szolgáltatásoké volt, tudjátok, ide tartoznak az olyanok, mint az Apple Music, a TV+, illetve a vállalat felhőszolgáltatása, az iCloud. Ezek együttesen új rekordot döntöttek a maguk 22,3 milliárd dolláros bevételükkel.

Ami a többi Apple terméket illeti, gondolván az iPad, illetve Mac modellekre, csökkenő nettó árbevételre lehetünk figyelmesek, ráadásul a Mac számítógépek esetében 51 százalékos visszaesés volt tapasztalható a vizsgált időszak alatt. Kevésbé meglepő módon, az amerikai maradt az Apple legerősebb piaca 40,1 milliárd dolláros nettó árbevétellel, ezután következik Európa 22,5 milliárd dollárral, a sort pedig Kína zárja, 15,1 milliárd dolláros forgalommal.

Innen is látni, hogy a kínai piac mennyire fontos terület Tim Cook vállalatának. Ami pedig a jövőt illeti, az Apple igyekszik óvatosan állni a dolgokhoz, gondolván itt elsősorban az esetleges ellátási lánccal kapcsolatos problémákra, amelyek késleltethetik az iPhone 15 Pro, illetve iPhone 15 Pro Max szállításokat. A vállalat vezetője azonban biztos abban, hogy képesek lesznek kielégíteni a fogyasztói keresletet.

Forrás: GSMArena

 

 

Szólj hozzá