Kétszer annyi PlayStation 4 fogyott, mint Xbox One

Tegye fel a kezét az, aki a cím alapján meglepődött. Sejtettük. A Sony volt a király az előző konzolgenerációban, és mint kiderült, az eladásokban is jócskán megelőzte legnagyobb riválisát, a Microsoftot. Az Activision felvásárlást több országban is vizsgálják, ameddig nem kapnak a redmondiak zöld utat, addig nem mehet végbe az akvizíció. Brazília pedig azért király hely, mert nem lehet susmusolni a színfalak mögött, minden bírósági adatot nyilvánosságra hoznak, így most a különböző dokumentumokból kiderült, hogy a Sony több mint kétszer annyi PS4-et adott el, mint amennyi Xbox One gazdára talált.

A teljes transzparencia érdekében tehát a Microsoft kénytelen volt nyilvánosságra hozni a korábbi konzolgeneráció eladási adatait, hogy megvédhesse az Activision Blizzard felvásárlását a brazil versenyhatóság előtt. Az amerikai cég megerősítette, hogy a Sony PlayStation 4-ből kétszer annyi talált gazdára, mint az általuk gyártott játékgépből. Ez az adat vélhetően a prevgen konzolok teljes életciklusára érvényes, és vélhetően benne vannak a frissített gépek is, bár ezt egyértelműen nem tisztázzák a források. Akár így, akár úgy, a Sony jócskán beelőzte riválisát a PS4 éra alatt.

A Microsoft pontos eladási adatokat nem közöl, erre egyébként 2015 óta nem hajlandóak, mivel szerintük nem az eladott konzolok száma az, ami meghatározza tevékenységeik sikerét. Mivel a Game Pass Ultimate-el lassan már egy telefon is lehet Xbox, és a cég komoly terveket dédelget a felhős gaminggel kapcsolatban, ebben valahol igazat adhatunk nekik. Ugyanakkor az eladott Sony gépek számából kiindulva, meg lehet durván becsülni, hogy mégis mennyi Xbox One masina talált gazdára az előző generáció életciklusa alatt.

A japán cég nemrég hivatalosan is felhagyott a PS4 frissített eladási adatainak közzétételével. Ez lényegében azt jelenti, hogy a brutálisan sikeres konzol 117,2 millió eladott példánnyal fejezi be élettartamát. Ez alapján az Xbox One eladási számai valahol az 50 milliós sávban lehetnek, és ez egybecseng azokkal a számokkal, amelyeket az elemzők becsültek. Az amerikai óriás mindezek ellenére gratulálhat magának az Xbox X és S sorozat sikereihez, amelyek jelenleg a cég összes eladási rekordját megdöntik.

A Sonynak viszont pokoli gondokat okozott és okoz a chiphiány, a PS5 eladásai durván visszaestek Európában. Nyilván nem a kereslet hiánya van a háttérben, sokkal inkább az, hogy képtelenek kielégíteni azt. Reméljük amúgy, hogy egyik konzolgyártó sem tervez semmilyen Pro modellt kiadni, mert az emberek annak is örülnek, ha végre hozzájutnak egy szimpla Series X/S vagy PS5 modellhez. Egy frissített konzol a generáció közepén igencsak öngól volna…

Forrás: GizChina

Szólj hozzá