Kezd ismét növekedni az okostelefon-piac

2021-ben tombolt a koronavírus, sokan ragadtak otthon, és késztetést éreztek arra, hogy cseréljék a mobiljukat, sőt, ezen idő alatt a tabletek is egyfajta reneszánszukat élték. Aztán kezdődtek a gondok, először alkatrész-hiány volt, aztán készletfelhalmozódás, egyik sem tett jót az eladásoknak, végül a gazdasági bizonytalanságok közepette az embereknek egyre kevésbé volt fontos új okostelefont venni, változtak a prioritások. Az elemzők szerint azonban a máig tartó hanyatlás mintha enyhülni kezdett volna. 

Az itt közölt adatok és információk mind a Counterpoint Research elemzőinek legújabb kutatásából származnak. A szakértők szerint a 27 hónap óta tartó folyamatos visszaesés az eladásokban, most mintha enyhülne, mi több, növekedést észleltek az okostelefonos szegmensen belül.

Az októberi eladások jobbak voltak, mint bármikor a megelőző hónapokban, egészen 2022 januárjáig visszamenőleg. Szerény növekedésről van szó, az értékesítési forgalom 5 százalékkal nőtt a tavaly októberihez viszonyítva.

De akárhogy is, ez a fellendülés jele, ráadásul az érzékelhető a feltörekvő piacokon is, gondoljunk itt az afrikai vagy a közel-keleti régióra, ugyanakkor növekedés figyelhető meg Kínában és Indiában is. Ugyanakkor a fejlett piacokon telítettség jelentkezett, így ezeken a területeken lassabban élénkülnek az eladások.

Az elemzés a fenti grafikonon vizuálisan is érezteti, hogy az iPhone 14 széria eladásai mennyiben járultak hozzá az eladások javulásához tavaly, de az iPhone 15 modellek érkezése is nagy hatással volt, az októberi számokat a nulladik vonal fölé tolta. A Counterpoint Research szakemberei szerint az okostelefon-piac fokozatos fellendülése folytatódni fog az idei negyedik negyedév hátralévő ideje alatt, és utána jövőre még érzékelhetőbb lesz.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá