Kiderült, hogy mennyibe kerül az Apple-nek az iPhone 12 Pro előállítása

Ezúttal sem maradt sokáig titokban, hogy mennyibe is kerül a cupertinói cégnek egy iPhone 12 Pro előállítása, és ahogy azt várni lehetett, bőven van rajta haszna a cégnek.

Ezúttal a japán nemzetiségű Fomalhaut Techno Solutions hozta nyilvánosságra a kutatásainak eredményét, amely azt taglalja, hogy mennyibe is kerül az Apple-nek egy iPhone 12 Pro előállítása. A végösszeg 406 dollár lett, amely durván a 40%-a a 999 dolláros (itthon 439.990 Ft) árnak. Az iPhone 12 sem sokkal olcsóbb, mivel ennek elemei 373 dollárba kerül a cégnek.

A Samsung által szállított OLED kijelző 70 dolcsit kóstál, ám mégsem ez a legdrágább elem a listán, mivel a Qualcomm X55 5G modemjéért 90 dollárt fizetnek. A bivalyerős A14-es cip mindössze 40 dollárba kerül, ám ezt magának gyártja a cég. Ezen kívűl még a RAM (12,8 $), a háttértár (19,2 $) és a kameraszenzorok kerülnek “sokba”, mivel ezekért 7,4-7,9 dollárt kér el a Sony.

Azt azért megjegyeznénk, hogy az anyagköltségen kívül sok más költsége is van az Apple-nek. A tervezési munka, szoftverfejlesztési költség, gyártási költségek, a marketing, a logisztika, fizetések, és ki tudja még mennyi minden terheli a végső árat. Ezen felül még a viszonteladók árrése és az adott országban fizetendő adó is jócskán megdobja az árcédulát, utóbbi pedig sajnos nálunk a legmagasabb.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá