Kiderült, hol a legolcsóbb a világon a mobilinternet

Nemrégiben a StockApps és a Hootsuite publikálta friss mérési adatait, amelyekből egy rakás érdekesség derült ki ránk, okostelefon-felhasználókra vonatkozóan. Közzétették számos egyéb mellett, hogy hol a legolcsóbb a mobilinternet, vagy hogy melyik mobil operációs rendszeren forgalmaznak több adatot.

A StockApps gyűjtése szerint júliusban a mobiltelefont használó emberek száma világszerte megközelítette az 5,3 milliárdos, ami azt jelenti, hogy a bolygó népességének 67 százaléka rendelkezik valamilyen  mobiltelefon készülékkel. Ez 117 millió fővel több, mint amit a We Are Social Digital 2021 jelentésben közzétettek, ahhoz viszonyítva nagyjából 2,3 százalékos a növekedés. A tavalyi évben Európa volt az a régió, ahol a legtöbben mobiltelefont használtak, az európaiaknak ugyanis 86 százaléka rendelkezik mobillal. Bennünket követ Észak-Amerika, a kontinens lakóinak megközelítőleg 84 százaléka tulajdonol valamilyen telefont. A becslések szerint ez a szám 2025-re 85 százalék lesz. Fontos, hogy ezek az adatok nem kifejezetten okostelefonokra vonatkoztak, de azokkal kapcsolatban is született néhány eredmény.

A Hootsuite adatai szerint július hónapban 6,4 milliárd telefon tette ki a világ mobilkapcsolatainak 79 százalékát tették ki, szemben a 310 millió routerrel, táblagéppel és hordozható számítógéppel, amelyeknek mindössze 3,8 százalékos a piaci részesedésük. Természetesen ahogyan egyre többen vannak az okostelefon-felhasználók, úgy nő a mobilos adatforgalom is. A 2020 első negyedévétől 2021 első negyedévéig tartó időszakban az átlagos havi mobil adatforgalom globálisan elérte a 66 exabájtot, ami több milliárd gigabájtot jelent, vagyis elképesztően hatalmas mennyiségű adatról van szó. Ez 68 százalékos ugrás az előző év azonos időszakához képest, nyilván nem kell túl sokat merengeni azon, hogy ehhez keményen hozzájárult a globális pandémia, ami az emberi interakciókat a kijelzők mögé száműzte.

A fent említett elképesztő méretű adatforgalomnak a túlnyomó többsége, vagyis 73 százaléka Android operációs rendszert futtató eszközökön történt, ám érdekes, hogy annak ellenére, hogy a zöld robotos eszközök produkálták globális adatforgalom ilyen nagy százalékát, mi Android-felhasználók 1,8 százalékkal kevesebb adatot fogyasztottunk, mint az előző évben. A globális mobil adatforgalom 26,3 százalékát az iOS-felhasználók produkálták.

Itt az ideje, hogy megválaszoljuk a címben lévő felvetést, vagyis, hogy mely országban a legolcsóbb a mobil adatforgalom. Mint kiderült, Izraelben átlagosan 5 centbe került a mobiladat, ami magyar pénzben nagyjából 15 forintot jelent. A közel-keleti országot követi Olaszország és Oroszország, ahol 27, illetve 29 centet kóstál 1 GB adat. Az USA-ban átlagosan 3,33 dollárba kerül 1 GB mobilinternet, ami jóval több, mint amennyit az Egyesült Királyságban elkérnek, ott 1,42 dollárba kerül 1 GB. Mobilinternet, vagy mobiladat szempontjából a legdrágább ország Görögország, ahol 1 GB 8,16 dollárba, vagyis kb. 2400 forintba kerül. Szintén drága a vezeték nélküli szolgáltatás az Egyesült Arab Emírségekben (7,62 dollár/GB), Új-Zélandon (6,99 dollár/GB) és Kanadában (5,72 dollár/GB). Összességében véve a mobilos adatátvitel globális átlaga 4,07 dollár gigabájtonként, ami 1188 forintot jelent hazai pénzben.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá