Kiderült mikor érkezik a MediaTek első 5 nanométeres lapkája

Bár a mai napig akadnak szép számmal ellendrukkerek, azért a legtöbben kénytelenek elismerni, a tajvani MediaTek jön fel, mint a talajvíz, és az elmúlt években olyan lapkákat tesznek le az asztalra, amiket nem lehet semmibe venni. A cégnek ráadásul el nem évülő érdeme van abban, hogy az 5G technológiák még szélesebb körben terjedjenek, a Dimensity chipseteknek hála már az alacsonyabb árfekvésben is hozzáférhető az új hálózati szabvány. De mi a helyzet az 5 nanométeres csíkszélességű lapkákkal? Nos, azokra még várni kell egy darabig.

Hamarosan bemutatásra kerülnek kerülhetnek a MediaTek következő lapkái, amelyek a Dimensity 1200 és 1100 lesznek, ám ezek még mindig 6 nanométeres gyártási eljárással fognak készülni. Ezeket a chipseteket amúgy az Oppo és a Vivo veheti először igénybe, de a Redmi is benne van a pakliban. A Digital Chat Station értesülései szerint az első 5 nanométeres MediaTek lapkára jövő évig kell várni, egészen pontosan 2022 első negyedéig, annál hamarabb nem érdemes számítani a MediaTek Dimensity 2000 érkezésére.

A chipset iránt már most érdeklődnek a gyártók, állítólag az Oppo és a Vivo mellett a Huaweitől különvált Honor is felhasználja majd a processzort. A Dimensity 2000 lehet az első, ami munkára fogja a nagy teljesítményű Cortex-X magokat, egészen pontosan egy X2-es típusút. Mellette Cortex-A79 magok és Mali-G79 GPU képezheti részét a fejlesztésnek, ha nem ismerősek a nevek ne ijedj meg, ezeket még az ARM sem leplezte le.

A Cortex-A79 valószínűleg nem más, mint az a Mattehorn mag, amelyről már egy ideje lehet hallani, ami csupán csekély teljesítmény növekedést kínál a Cortex-A78 magokhoz képest, viszont igen komoly előrelépés lesz a Cortex-A73-hoz és más hasonló régebbi kiépítésekhez viszonyítva. 2,5x-szer nagyobb lesz az álta elérhető teljesítmény. A Mattehorn külön hardverrel rendelkezik majd, amivel képes lesz figyelni a memória biztonságát, és nagyjából ennyit lehet róla tudni, ezeket az infókat sem erősítették meg hivatalos források. A MediaTek Dimensity 2000 kapcsán sincsenek ilyen biztosítékaink, de ha a források nem tévednek, akkor egy darabig még nem lesz 5 nanométeres lapkakészlet a tajvani felvezető-gyártó jóvoltából.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá