Kína betiltaná az Intel és az AMD chipeket a Windows operációs rendszerrel együtt az állami szektorban

Kína olyan irányelveket vezetett be, amelyek végső célja, hogy megakadályozza az Intel és az AMD amerikai processzorainak használatát. Az új szabályok a Microsoft Windows és más külföldi adatbázis termékeket is blokkolnának, a hazai megoldások javára – jelentette a Financial Times.

Minden városinál magasabb szintű kormányzati szerv kizárólag biztonságosnak és megbízhatónak minősített hardverrel rendelkező számítógépekkel, illetve szerverekkel dolgozhat a jövőben. Az engedélyezett hardverek listáján Huawei és Phytium chipek egyaránt szerepelnek, ezek egyébként be vannak tiltva az USA-ban. Az intézkedésnek jelentős pénzügyi hatása lehet mindkét chipgyártó vállalatra.

A Financial Times értesülései szerint az Intel 53 millió dolláros forgalmának 27, míg az AMD 23 milliárd dolláros bevételének 15%-a származik Kínából. Persze ebből még nem derül ki konkrétan, hogy ténylegesen mennyi a két gyártó által előállított chipet alkalmaznak a kormányzati szektorban.

Nem kell Machiavelli-szerű intrikusnak lenni, hogy rájöjjünk, a lépés a megtorlása azoknak az amerikai intézkedéseknek, amelyek megtiltották a kínai chipgyártóknak, hogy amerikai vállalatokkal dolgozzanak együtt, illetve az Nvidia számára, hogy mesterséges intelligenciával kapcsolatos chipeket adjon el Kínának.

Az üggyel kapcsolatban a Reuters megkereste az Intel és az AMD szóvívőjét is, a kínai államtanács információs hivatala mellett, de egyelőre egyikük sem reagált az újság kérdéseire.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá