Kínában is alaposan megcsappant a Huawei által értékesített készülékek száma

Sajnos lassan megállíthatatlannak tűnik a Huawei zuhanása, és amíg a kezdetekben csak Európában belül csökkentek az eladásaik, addig a mostani eredmények alapján sajnos ott is nagy bajban vannak.

Miután az Egyesült Államok bevezette a szankciókat a Kínai vállalattal szemben, a hatás azonnal érződött, hiszen Európában alaposan bezuhantak az eladásaik. Ezzel szertefoszlott az álmuk, miszerint néhány éven belül még a piacvezető Samsungot is beelőzhetik. Hazájában azonban kiálltak az emberek a Huawei mellett, így 2019 vége és 2020 elején eszméletlen mennyiségű készüléket értékesítettek Kínában, ám a helyzet mostanra alaposan megváltozott.

A Counterpoint Research adatai szerint 2021 elejére elvesztették a piacvezető szerepüket, és a korábbi 30%-os részesedésük közel a felére, nagyjából 16%-ra csökkent. A riválisok nem is tétlenkedtek, hanem bekebelezték a Huawei-től elpártoló felhasználókat, és brutális növekedést könyvelhettek el ennek köszönhetően. 2021 első negyedévében már a Vivo szállította a legtöbb mobilt, és jelenleg 24%-os piaci részesedéssel bírnak, míg szorosan követi őket az Oppo a maga 23%-ával, amely szintén komoly emelkedés a korábbi eladásaikat figyelembe véve. A harmadik gyártó az Európában is oly népszerű Xiaomi, amely 15%-os részesedésével megközelítette a Huawei-t, és valószínűleg a következő negyedévben már meg is előzik őket.

Az Apple  fért még fel a listára az 5. helyen, és ők is egész jól szerepeltek, hiszen 13%-os eredményükkel jócskán túlteljesítették az egy évvel korábbi 9%-os eredményüket. Ezek a számok a iPhone 12 széria sikerességének tulajdoníthatók, hiszen Kínában roppant népszerű az 5G, és az emberek szívesebben vesznek olyan mobilt, amely már támogatja a technológiát.

A nagy kérdés az, hogy vajon van-e innen visszaút a Huawei számára, vagy esetleg elengedik majd a mobilpiacot, és más iparágakra próbálnak majd fókuszálni. A legfrissebb hírek szerint belépnek az önvezető autók piacára is, és a szoftverfejlesztések terén is rákapcsolnak. Így elképzelhető, hogy a hardveres fejlesztésekre kevésbé koncentrálnak majd, és már olyan nyilatkozatuk is napvilágot látott, miszerint olyan meghatározó céggé szeretnének válni ezen a téren mint a Google.

Forrás:  PhoneArena

 

Szólj hozzá