Kitálalt a Facebook egyik alapítója, így manipulálják a felhasználókat

A Facebook egyik bennfentese osztotta meg a tényeket, amit már eddig is sejteni lehetett, és aggodalmát fejezte ki a jövőre nézve.

Sean Palker nem csak a levegőbe beszél, hiszen ő az egyik társalapítója a mostanra már oly népszerű közösségi hálónak. Egy interjúban nyíltan beszélt arról, hogy már induláskor tudták azt, hogy az emberek mennyire rá lesznek gerjedve a dologra, és teljesen függővé válnak majd.

A Facebook gyakorlatilag az emberi agyat kihasználva arra épít, hogy a lájkok, kommentek és megosztások útján pozitív élményt, úgymond dopaminlöketet adjon a felhasználóknak, ezáltal ösztönözve őket arra, hogy mindig visszatérjenek az oldalra.

Ezeket a folyamatokat tudatosan tervezték, hogy az interakciók révén egy közösség általi megerősítést kapjunk, és folyamatosan olyan fejlesztéseket vezettek be, hogy az emberek minél több időt töltsenek az oldalon, és minél gyakrabban visszatérjenek. Gondoljunk csak a Farmville című játékra, amellyel úton-útfélen találkoztunk, még ha nem is játszottunk vele, hiszen aki belekezdett, sokáig nem tudott szabadulni.

Parker egyébként aggódik a fiatalabb generáció miatt, hiszen a kutatások azt mutatják, hogy a közösségi média miatt szorongás alakulhat ki, illetve a társadalmi kapcsolatokat is döntően befolyásolhatják. Az biztos hogy a témát nem lehet megkerülni, hiszen a Facebooknak mostanra több mint kétmilliárd aktív havi felhasználója van.

Forrás: 24.hu

Szólj hozzá