Kivonul a Samsung a Blu-ray piacról

A dél-koreai vállalat döntése elsőre meglepő lehet, ám jobban átgondolva abszolút érthető a dolog, és véleményünk szerint hamarosan több nagy gyártó is követi majd őket.

Igazából nem is a Samsung kezdte meg a sort, hiszen hamarabb már az Oppo is kihátrált a Blu-ray lejátszók piacáról. Ez már intő jel volt annak ellenére is, hogy ők csak a prémium szegmensben voltak jelen. Ezzel szemben a dél-koreai vállalat rengeteg olcsó asztali lejátszót adott ki, és évről-évre szállították az új típusokat.

Mivel a tavalyi IFA után az idei CES-en sem mutattak be új meghajtót, csak idő kérdése volt, hogy mikor erősítik meg a kivonulás hírét. Ez azóta meg is történt, így a továbbiakban sem Full HD, sem pedig 4K lejátszóra nem számíthatunk tőlük. Az eladások folyamatosan csökkennek, ugyanis két éve még durván 35%-kal több készüléket értékesítettek, mint 2018-ban. Ennek ellenére a Samsung eredményei nem olyan rosszak, hiszen az eladott lejátszók 37%-a tőlük került ki.

A Samsung egyértelműen a streaming szolgáltatásokat okolja a piac hanyatlásáért. Ez persze érthető, hisz amíg egy UHD Blu-ray lemezért 10-15 ezer forintot is elkérnek a boltban, addig pl. egy Netflix havi előfizetése ennek töredékéért elérhető, ráadásul mostanra már szinte minden TV alapból támogatja a streamelést, és akkor a letöltésekről még nem is beszéltünk.

Átalakulás küszöbén áll tehát a filmipar, amely már javában zajlik a szemünk előtt. Egyre több A listás színész jelenik meg a Netflix saját készítésű filmjeiben és sorozataiban, ezek pedig még a moziba sem jutnak el, mivel már a megjelenés pillanatában elérhetővé teszik a felhasználók számára. Ezért egyébként kifejezetten morcos a filmipar, és legutóbb még a cannes-i fesztiválról is kitiltották az alkotásaikat.

A felhasználók azonban az új platform felé hajlanak, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Netflix előfizetők számának folyamatos növekedése. Elsőre kicsit erős kijelentésnek tűnhet, de úgy látszik, hogy a Blu-ray piac komoly lejtmenetben van, és nagyobb tétben mernénk fogadni rá, hogy egyre több gyártó fordít hátat ennek a szegmensnek.

Forrás: CNET 

 

Szólj hozzá