Komoly egészségügyi funkciókat kaphatnak a Samsung hajlítható mobiljai

A legfrissebb értesülések szerint a Samsung annak lehetőségeit vizsgálja, hogy miként vértezheti fel hajlítható okostelefonjait fejlett egészségkövető érzékelőkkel. Ezek a szenzorok számos egyéb mellett a felhasználó vérnyomását is mérhetnék, a készülék így kiváló segítőtársa lehetne a krónikus betegségekben szenvedőknek. 

A LetsGoDigital csapata nemrégiben egy olyan szabadalomra bukkant, amelyből kiderült, hogy a koreai vállalat olyan technológiát fejleszt, amely a vérnyomás mellett más egészségügyi kondíciók mérését tenné lehetővé a Galaxy Z Flip és a Galaxy Z Fold 2 készülékekhez hasonló befelé hajlítható kijelzővel rendelkező flexibilis mobilokkal. A szabadalomban illusztrációk is találhatóak, ezek bemutatják miként zajlana az egészségi állapot nyomonkövetése a flexibilis mobilok révén.

A mobilon külső és belső oldalán is lennének érzékelők, ráadásul ez a technológia a flip (kagyló kialakítású) készülékek esetében is alkalmazható volna. Az egyik ábrán a flexibilis megjelenítő alsó része alá pozícionált dupla érzékelő látható. A felhasználó a mutatóujját az egyik vagy mindkét érzékelőre helyezve kezdheti meg az egészségügyi méréseket. Ha jól értelmezzük, akkor a működési elv a következő: a készülék rögzít egy képet, majd a pixelek intenzitását pulzushullám-amplitúdóvá alakítja, amelynek segítségével követni tudjuk a vér áramlását az ujjon keresztül, a gyűjtött adatokat pedig mérési eredményekké alakítaná az okostelefon.

Alternatívaként a Samsung dönthet úgy is, hogy az érzékelőket az összehajtható telefon külső oldalára szereli. Ebben az esetben a mérések úgy történnek, hogy a készülékhez szorítjuk a tenyeret, de a telefon mindkét végét megragadva is el lehet majd a méréseket végezni. A szabadalom leírása szerint a technológiával több éle egészségügyi kondíciót is meg lehet majd vizsgálni. Ezek közé tartozik a vérnyomásk kalkulálása, az érrendszer elöregedettségének vizsgálata, az aorta nyomás hullámformája, a stressz és a kimerültség szintje, számos egyéb mellett.

Amúgy ez csupa olyan funkció, amelyekre az okoskarkötők és okosórák jelenleg is képesek. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a Samsung mikor vezeti be ezeket az egészségkövetési funkciókat a hajlítható mobilokon, és bár a néhány hónapon belül bemutatásra kerülő Galaxy Z Fold 3 és Z Flip 3 ideális jelöltek lehetnek, korántsem vehetünk mérget arra, hogy a szabadalomban szereplő technológia velük együtt debütál majd.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá