Kötelezné a gyártókat az EU, hogy cserélhető aksival adják ki a mobiljaikat

A fogyasztói társadalom egyik kellemetlen hozományaként tekinthetünk a mobilokban található akkumulátorokra, hiszen otthon nem igazán oldható meg a cseréjük, és keményen fizetnünk kell, ha netán megadná magát a telep, ám szerencsére ez megváltozhat.

Bizonyára sok androidos felhasználóban élnek még azok az idők, amikor az akkumulátorcsere mindössze fél percet vett igénybe, amennyiben vásároltunk egy új telepet. Sajnos azonban ezek az idők elmúltak, hiszen a gyártók így még inkább képesek a felhasználókat az új mobilok vásárlására sarkallni, de komoly bevételre tehetnek szert az alkatrész cseréjén is.

Az EU-nak azonban ez nem igazán tetszik, és a jövőben kényszeríthetik majd a gyártókat arra, hogy könnyen hozzáférhető, illetve cserélhető akkumulátorral adják ki a mobiljaikat. Néhány hete már szó esett róla, hogy a töltőket is egységesíteni fogják, hogy ezzel is redukálni szeretnék a rengeteg elektromos hulladék mennyiségét, és ezúttal is erről van szó.

Átlagban két évente cserélünk mobilt, és ennek sokszor a gyenge akkumulátor az oka. Ezzel a döntéssel azonban ezt megelőznék, hiszen ha elégedettek vagyunk a készülékünkkel, akkor elég lenne egy aksit venni hozzá, melynek cseréjéhez ráadásul szaktudáshoz sem lenne szükség.

Azt is fontosnak tartják, hogy könnyen hozzáférhessünk az akkumulátorokhoz, így a gyártókat is köteleznék, hogy ezeket elérhetővé tegyék a kereskedők számára. Emellett szeretnék azt is elérni, hogy az elhasználódás folyamata után az alapanyagokat újrahasznosítsák a gyártók, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomukat.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá